Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Комисията по отбрана одобри на второ четене военната помощ за Украйна

Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по отбрана прие на второ четене законопроекта за ратификация на споразумението за предоставяне на военна помощ между България и Украйна. Миналия петък документът беше подкрепен на първо четене в пленарната зала с гласовете на ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната", ДПС, "Демократична България" и "Български възход", а "против" гласуваха от БСП и "Възраждане". Оръжието, което България изпраща на Украйна, нe е за фронта, а за тренировки на войници в страни членки на НАТО и ЕС, съобщи тогава служебният премиер Гълъб Донев. По думите му, Украйна ще получи леко стрелково оръжие и боеприпаси.  

Според служебния военен министър Димитър Стоянов по-голямата част от въоръжението директно ще бъде предоставено на Украйна, а останалото ще бъде предназначено за тренировъчната мисия в Полша или Германия. За да изпратим оръжието обаче е необходима още една стъпка - президентът да издаде указ, потвърждаващ закона за ратификация. “Категоричен съм, че това, което се предоставя и в двата списъка, няма по никакъв начин да накърни отбранителните способности на нашата армия”, коментира министърът. 

Предстои гласуването на законопроекта на второ четене в пленарната зала.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 20

В брой 20 на предаването слушайте : За работата на Центъра за славянски езици и култури Лисабонския университет и българския лекторат в най-голямото висше училище в Португалия – разговор с проф. Георги Христовски и ас. Ана Карина..

публикувано на 03.10.24 в 12:00

До 15 октомври “България Еър” спря полетите до Израел

Поради официална препоръка на Европейската комисия и Асоциацията за авиационна безопасност на Европейския съюз (EASA), “България Еър” анулира полетите си от и до Израел до 15 октомври включително, съобщи на своята интернет страница националният..

публикувано на 03.10.24 в 10:41

Изложба в София по случай 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ

Националният исторически музей отбелязва 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ с експозицията "Цар Борис ІІІ. Личност и държавник". Вцентралното фоайе на музея в хронологичен ред са представени значими за българската история..

публикувано на 03.10.24 в 08:00