Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

Русия се опасява, че САЩ ще изпратят ракети "Пейтриът" в Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейските лидери се събират на последното си заседание за годината, на което ще разискват и развитието на войната в Украйна. Въпреки унгарската съпротива Брюксел успя да прокара решението през 2023 г. Украйна да получи финансова помощ от 18 млрд. евро. Държавните глави ще обсъдят каква помощ могат да продължат да оказват за Киев в политически, военен и хуманитарен аспект, както и за възстановяването на критичната инфраструктура след масираните удари на Русия.

Американските системи за противоракетна отбрана "Пейтриът" ще са легитимна мишена на руски удари срещу Украйна, ако САЩ разрешат да ги доставят на Киев, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. "Пейтриът" е смятана за една от най-модерните американски системи за противовъздушна отбрана срещу самолети, крилати и балистични ракети. Руското посолство във Вашингтон предупреди, че предложеното доставяне е провокация и може да има непредвидими последици.

Пентагонът смята, че една от целите на увеличаването на руските ракетни удари в Украйна напоследък е да се изчерпят запасите на Киев от средства за противовъздушна отбрана, за да може Русия да господства в небето над страната. По тази причина САЩ и съюзниците им доставят на Киев повече такива средства, предава REUTERS.

От началото на конфликта досега Вашингтон е предоставил на Украйна военна помощ за 19,3 млрд. долара.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00