Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По съседски: Събития с балкански адрес

Кметът на Истанбул е осъден на затвор за обида на високопоставени лица


Турският съд осъди на първа инстанция кмета на Истанбул Екрем Имамоглу на 2 години и 7 месеца затвор, за обида срещу високопоставени лица. Решението на съда подлежи на обжалване във Върховния съд. То предизвика митинги в знак на солидарност с Имамоглу, предаде БТА. Протестите са организирани от лидерите на т. нар. шестстранна маса – опозиционна формация от шест партии с различни идеологии, но обединени около издигането на обща кандидатура срещу Ердоган и връщане от президентско към парламентарно управление на страната, на предстоящите догодина президентски избори. 


Решението на съда се определя като политическо, за да елиминира Имамоглу - един от най-силните опоненти на Ердоган. ЕС определи присъдата като непропорционална и „голяма крачка назад за демокрацията в Турция“.

Косово официално се кандидатира за членство в ЕС


Премиерът на Косово Албин Курти подаде кандидатурата на страната за присъединяване към ЕС. Според Курти, реалистично е страната да стане член на съюза след 9 години, предава КосоваПрес. Преди това обаче, Косово трябва да нормализира отношенията си със Сърбия. ЕС вече активно работи за подобряване на диалога между двете страни.

Косово е признато за независима държава от около 110 държави, но не и от Сърбия, Русия, Китай и пет страни членки на ЕС – Кипър, Гърция, Румъния, Словакия и Испания.

По думите на Курти, следващата година Косово ще подаде и молба за членство в програмата на НАТО "Партньорство за мир".

Сърбия иска да изпрати свои военни полицаи в Косово


Сърбия ще иска разрешение от силите на НАТО в Косово за разполагане на сръбска войска в Северно Косово. Президентът Александър Вучич обяви, че ще отправи искането, макар да смята, че няма вероятност то да бъде одобрено. Изявлението му идва след поредица от инциденти между косовските власти и сърби, които са мнозинство в северните райони на Косово.

Белград за първи път иска разполагане на войски в Косово, съгласно резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, която сложи край на войната от 1998-1999 г.г., когато НАТО се намеси срещу Сърбия в защита на Косово. В резолюцията се казва, че Сърбия може да разположи до 1000 военни, полицаи и митнически служители в православни религиозни обекти, в райони със сръбско мнозинство и на гранични пунктове, ако това бъде одобрено от командващия мироопазващите сили на Алианса.

Лондон усилва борбата с незаконната миграция от Албания


Великобритания постигна ново споразумение с Албания за намаляване на броя на незаконните мигранти, пристигащи в Обединеното кралство с малки лодки през Ламанша. Премиерът на Великобритания Риши Сунак обяви, че процедурите по депортирането на албанските кандидати за убежище ще бъдат значително ускорени, ще бъде завишен и контролът през Ламанша. По данни на британското правителство, потокът от албански мигранти по този маршрут рязко се е увеличил. Само за тази година те са 12 000 души, което е 4000%, в сравнение с 2021 г., предаде от Лондон кореспондентът на БНР Веселин Паунов. Безпокойство предизвиква и ръстът на албанската престъпност. Според правителствен доклад, в затворите на Англия и Уелс се намират близо 1400 албанци.

Албания е смятана за „сигурна страна“ като член на НАТО и кандидат-член на ЕС, а това означава, че нейните граждани нямат основание да търсят убежище, смята министърът на имиграцията Робърт Дженрик.

Забраниха руски антивирусен софтуер в институциите в Румъния


Румънският президент Клаус Йоханис обнародва закон за защита на информационните системи на властите и обществените институции, в контекста на руската инвазия срещу Украйна. С него се забранява използването от държавните органи на антивирусен софтуер, с пряк или косвен произход от Руската федерация. Посочва се, че, на фона на предприетата от Русия война срещу Украйна, Кремъл може да използва софтуера за кибератаки. Въпреки че в текста на закона не е посочено изрично, се подразбира, че мярката се отнася за продуктите и услугите на "Касперски" – най-голямата руска компания в областта на киберсигурност.

Съставила: Миглена Иванова

Снимки: ЕПА/БГНЕС, REUTERS, ispionline.it, romania-insider.com

Още от категорията

Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07