Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емоционална българска Коледа в Лас Вегас

13
Снимка: предоставена от Мария Самичкова

Коледа по нашенски – с пресъздаване на българските традиции за постна трапеза в навечерието на Рождество, много добро настроение и подаръци – преживяха децата на сънародниците ни в Лас Вегас, които посещават двете български училища там, информира ни Мария Самичкова.


"Коледните тържества на над 110 български деца от двете училища в Лас Вегас ни дадоха невероятен емоционален заряд и празнично настроение", написа след празника и генералният консул на България в Лос Анджелис Бойко Христов. Като специален гост на събитието, той благодари на сънародниците ни във Вегас, които с възрожденски ентусиазъм подкрепят дейността на Първото българско училище “Васил Левски” и детската академия "Родна реч" и съдействат за сплотяване на българската общност там.


"Българските деца са невероятно талантливи, умни и познават българските традиции. Работата на българските училища с най-малките ни дава увереност, че българската диаспора в Лас Вегас ще бъде винаги силна, значима и многобройна“ – са впечатленията на консула, споделени след срещата в социалните медии.


Децата пък получиха като дар книжки, чрез които да обогатяват българския си език. Една от тях е много специална, нарича се "Добри" и в началото на 60-те години на м.в. е била най-любимото четиво на американските младежи:

"И най-интересното е, че това е книга написана за българин – става въпрос за един наш сънародник, роден през 1895 година в Лясковец – пояснява Бойко Христов. – Много талантлив, отива в Художествената академия в София, след това в Париж , а от там пристига в Лос Анджелис. Веднага печели голяма национална скулптурна надпревара и става звезда – започва да работи по най-големите холивудски мегапродукции по времето на Чарли Чаплин и е част от киноелита на целия свят. Това е наш сънародник, казва се Атанас Качамаков. И тази книга разказва неговата история, написана от канадска журналистка. Искам да я чуят и нашите малки сладури тук, защото трябва да бъдат горди, че България не е отскоро тук.


България е оставила своя траен отпечатък в местната култура и аз с удоволствие виждам, че вие продължавате да го правите. Българите в САЩ са гордост за мен. Ние сме от диаспорите, които можем да се гордеем с това, което правим тук и допринасяме за развитието на американското общество. От името на България и мое име ви благодаря за всичко, което правите и че водите своите деца да се учат на български, да разбират своята история и да се чувстват горди, че са българи. Вярвам, че тази книжка ще допринесе още повече за това. Желая на всички весели празници! Обичайте се, бъдете горди, че сте българи и продължавайте все така, защото това, което правите е възрожденска дейност!"


Звук и снимки: Мария Самичкова

Текст: Елена Каркаланова

По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02

Един час повече български език ще се изучава в Тараклия

Втори септември поставя началото на новата учебна година в молдовския район Тараклия, в който преобладаващата част от населението е с български корени. За първи път училищния праг прекрачват 308 първокласници, което е със 17 деца повече от..

публикувано на 02.09.24 в 13:25

Изложба, куклено представление и прожекция на филм ще гледат българите в Чикаго

Генералното консулство на България в Чикаго публикува на фейсбук страницата си календар с културните събития на българската общност в града за този месец. Едно от предстоящите събития е живописната изложба “Пулсът на красотата” на Григор Малинов,..

публикувано на 01.09.24 в 17:25