Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реакции срещу заплахите на Кремъл към български разследващ журналист

Снимка: International Center for Journalists - ICFJ

Асоциацията на европейските журналисти - България настоява София незабавно да реагира на новината, че Христо Грозев, разследващ репортер от сайта Bellingcat е обявен за издирване от руските власти. Настояваме българската прокуратура да изнесе незабавно информация за развитието на всички разследвания по разкритията на Bellingcat за действията на руското военно разузнаване на българска територия, опита за убийство на бизнесмена Емилиян Гебрев и сина му през 2015 г., искат от асоциацията.

"Руският посланик в България да бъде извикан във външно министерство. Настояваме българските власти да реагират остро на опита за сплашване и саморазправа с Христо Грозев!", поискаха и от партия ГЕРБ.

По повод обявяването му за издирване от руското следствие Грозев написа в „Туитър”: "Нямам представа на какво основание Кремъл ме е включил в своя "списък на издирваните лица", поради което не мога да предоставя никакви коментари. В известен смисъл това няма значение. От години те ясно показват, че се страхуват от нашата работа и не биха се поколебали пред нищо, за да я спрат".


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Пожар бушува в Гърция до границата с България

Огън бушува на територията на Гърция на около километър и половина от българската граница, но бавно се движи към нея. Пожарът е върхов и се намира в изключително труднодостъпна местност. От гръцка страна гасят огъня с два хеликоптера и един самолет...

публикувано на 21.07.24 в 12:19
Харманли, 18 юли 2024 г.

Борбата с огъня край Воден продължава, фермери подават ръка на свой колега

Остава в сила бедственото положение в седем села в пограничната община Болярово. Продължава и борбата с огнената стихия при село Воден. Според информацията от тази сутрин пожарът има развитие в широколистен масив на около 70 хиляди декара, съобщиха от..

публикувано на 21.07.24 в 10:25

Варна е домакин на международно състезание с дронове

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с подкрепата на Община Варна на 20 и 21 юли в зоната до игрищата на местния парк край Аспарухово...

публикувано на 20.07.24 в 17:15