Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български самолет, изпратен за ремонт, е блокиран в Украйна

Димитър Стоянов
Снимка: БГНЕС

Заради войната в Украйна България вече месеци не може да прибере изпратения там на 20 януари 2021 г. за ремонт самолет Ан-30 на българските ВВС, обяви служебният министър на отбраната Димитър Стоянов. По договор с държавното предприятие "Украинмаш" на машината трябваше да бъде извършен капитален ремонт и модернизация. България плати около 6 млн. и 130 хил. лева без ДДС /над 3 млн. евро/ с очакване експлоатацията на произведения през 1975 г. самолет да продължи 7 години. Но след началото на войната в Украйна връщането се оказва проблематично, предаде репортерът на БНР Добромир Видев. При посещението си в Украйна преди празниците министър Стоянов е поставил въпроса за връщането на самолета. „Украинската страна продължава да твърди, че в момента условията са неподходящи. Вероятността самолетът да бъде поразен във въздуха е огромна и те не искат да поемат този риск", обясни Стоянов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Веселин Налбантов

Започнаха да изчезват и бягат азиатски работници от хотелите по Черноморието

"Има канал за прехвърляне на работници в Западна Европа", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. От хотелите по българското Черноморие съобщиха, че сезонни работници от Непал и Шри Ланка са..

публикувано на 22.08.24 в 10:43

Оцелявай трудно или как да остарееш достойно с българска пенсия

Българските пенсионери живеят в условия, които не им позволяват да се радват пълноценно на старините си, за разлика от техните връстници в по-развитите държави, смята психиатърът д-р Владимир Симов, който от дълги години практикува професията..

публикувано на 22.08.24 в 09:25
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Искат Епископската базилика на Филипопол да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Епископската базилика на Филипопол е ярък пример как се подпомага развитието на българския културен туризъм, заяви служебният министърът на туризма Евтим Милошев на среща с Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България".  "Включването на..

публикувано на 22.08.24 в 09:19