Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът обсъжда на кого да връчи последния мандат за правителство

Снимка: БГНЕС

Връщам папката с неизпълнен мандат за съставяне на правителство, заяви акад. Николай Денков - кандидат за премиер от партия "Продължаваме Промяната" пред президента Румен Радев. "Аз съм сигурен, че това усилие си струваше - обсъждането, дискусията накъде трябва да се развие България не е академично занимание, това е въпрос за бъдещето на нашите деца", каза Денков.

"Вашите коалиционни партньори и съмишленици от "Демократична България" заявиха, че единственият начин да се състави правителство с третия мандат е, ако се постигне договореност между ГЕРБ и вас, така че ви моля да обсъдим този изключително важен въпрос", отговори Румен Радев. Той изрази надежда преговорите за съставяне на правителство да не изместват фокуса от законодателната дейност на парламента и приемането на законите по Плана за възстановяване и устойчивост, антикорупционния закон и за отговорността на главния прокурор, свързани с влизането на страната в Шенген. 

Съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов направи заявка за третия мандат през уикенда. На 9 януари в Пловдив Иванов поясни, че който и да получи третия мандат за съставяне на правителство, ще трябва да стъпи на формулата, използвана при преговорите за първите два мандата – да не се говори за управленска коалиция, а за управленски цели. Той поясни, че биха подкрепили правителство "само при ясни ангажименти за конституционна реформа на прокуратурата, борба с корупцията и ограничаване на руското влияние в страната".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35