Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тъмни лица" – песен с кауза на Алек Кирев

Снимка: youtube.com/@AlekKirev

Алек Кирев е музикант, познат в първите години на новия век като основен двигател на група НЕМО. 2018 г. поставя край на групата и начало на самостоятелния му творчески път. Преди седмици Алек ни поднесе своя нов, втори солов албум “Гравитация”. Колекцията съдържа 10 песни, една от които е “Тъмни лица”. С нея артистът застава в подкрепа на усилията за превенция на домашното насилие. Песента е припозната от хора, засегнати от домашно насилие, отблизо видели онази тъмна страна на лицата на тези, които го причиняват.

"Ти ще ги познаеш – лицата им са тъмни, нямат светлина..."

Музикантът споделя, че светлото звучене на песента умишлено контрастира на сериозното послание, заложено в текста.
Видеото към песента е и своеобразен анонс на документалния филм “Пътуване към Прошката” на сценариста и режисьор Ясен Григоров. Клипът съдържа кадри от семейния архив на Ясен Григоров, заснети от баща му Григор Григоров и представят Ася Григорова, майка на режисьора.

Екипът посвещава "Тъмни лица" на хората, преживели насилие: "Тази песен е израз на надеждата ни, че хората сме способни да намираме градивни начини за изглаждане на различията помежду ни."

Кажи ми ти сега
Какво ще правиш
Когато вече нямаш кой да нараниш
Сега остава само
Ти на себе си тъга да причиниш...

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Само морето"

В последните дни на лятото Теди Русева с артистичен псевдоним Тиара представя новата си песен "Само морето". С нея актрисата, чиято музикална кариера е започнала едва преди четири години, сбъдва своя съкровена мечта – да участва в конкурса "Бургас и..

публикувано на 20.09.24 в 10:15

"Без предупреждение"

Младият Тодор Гаджалов се занимава с музика от 5-годишен, когато започва да свири на пиано и да пее. Продължава с образование в музикалното училище в Пловдив и музикалната академия в София. От малък участва в различни конкурси, от които има редица..

публикувано на 19.09.24 в 10:15

"Жива"

Една от най-нашумелите групи у нас с една от най-интересните и магнетични фронтдами – Керана и космонавтите – добавя ново съзвездие в своя музикален космос. На 19 септември в Маймунарника в София музикантите ще представят с концерт своя втори албум..

публикувано на 18.09.24 в 10:15