Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четирима обвинени по казуса “Nexo”

Снимка: БГНЕС

Четирима души са привлечени като обвиняеми подосъдебното производство за дейността на криптобанката Nexo, съобщипредседателят на Националната следствена служба Борислав Сарафов. Те са разследвани за ръководене и участие в организирана престъпна група с цел пране на пари, данъчни престъпления, компютърни измами и банкова дейност без лиценз у нас и в чужбина. Групата е започнала дейността си в началото на 2018 г. и я е развивала на територията на България, Великобритания, Северна Ирландия, Швейцария и Каймановите острови.  

Прокуратурата разполага със свидетелски показания, според които преди около 6 месеца представители на Nexo са участвали в среща в Министерството на финансите с други компании, занимаващи се с криптовалута, заяви, от своя страна, говорителят на прокуратурата Сийка Милева. Целта е била да се обсъдят евентуални възможности за внедряването на криптовалутата в системата БОРИКА (дружество, предоставящо услуги на банкови пазар).

По-късно от пресцентъра на “Продължаваме промяната” изпратиха съобщение до медиите по повод информацията, че бившият финансов министър Асен Василев се е срещал с хора от компанията. “Внушенията на прокуратурата, че в Министерство на финансите е проведена някаква тайна среща, на която дружества, занимаващи се с криптовалута, са обсъждали с министър Василев как през системата “Борика“ да извършват разплащания в криптовалута, не отговарят на фактите”, се казва в документа.

От компанията също реагираха, отхвърляйки обвиненията на прокуратурата, според която платформата на Nexo се използва за изпиране на пари, тероризъм, заобикаляне на санкции, финансови и данъчни престъпления, и се заканиха да заведат искове за стотици милиони.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

За два дни България трябва да определи своя еврокомисар

В писмо до председателите на парламентарните групи в 50-о Народно събрание служебният премиер Димитър Главчев се обърна с призив до 29 август да му бъдат предложени две кандидатури за български еврокомисар в следващата Европейска комисия...

публикувано на 27.08.24 в 16:12

Български ученици спечелиха пет медала на състезание по астрофизика в Бразилия

На Международната олимпиада по астрономия и астрофизика в Бразилия, български ученици спечелиха пет медала, съобщи Сдружението на олимпийските отбори по природни науки. Това е най-престижното състезание по астрофизика, а тази година в него..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

В Бургас ще танцуват в народните ритми на България, Румъния и Словакия

Концертът "Фолклорен форум" ще зарадва почитателите на народната музика на 27 август от 19 часа на сцена "Охлюва" в Морската градина на Бургас. Публиката ще има възможност да се наслади на фолклорни песни и танци от България, Румъния и Словакия...

публикувано на 27.08.24 в 08:05