Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Яворови дни в Чирпан

Отбелязваме 145 години от рождението на Пейо Яворов

11
Откриване на Яворови дни 2023
Снимка: Община Чирпан

С поредица от инициативи родният град на големия български поет и деец на освободителното движение в Македония Пейо Яворов отбелязва 145-ата годишнина от неговото рождение. Честванията преминават под мотото „Яворови дни“ и се организират от Министерството на културата, Община Чирпан, Съюза на българските писатели, Националния литературен музей, Къщата-музей „Пейо К. Яворов“ и Фондация „Яворов“.

Поетичен рецитал в къщата-музей на Яворов

Яворовите дни започнаха на 13 януари, рождената дата на поета, с изложбата „130 години от създаването на списание „Мисъл“ – ярка българска диря в европейското културно наследство“ и продължават с различни инициативи – кръгла маса, прожекция на документалния филм „Срещи на първия ред: проф. Михаил Неделчев с Пейо Яворов“, премиера на книгата „В класиката от Христо Ботйов до Борис Христов“ с автор проф. Димитър Михайлов, поетичен рецитал, театрална постановка, концерти на вокалната формация „Светоглас“, на Виктория Каридова – цигулка, Калоян Куманов – акордеон и Ралица Ботева – пиано. Събитията в Чирпан продължават до 26 януари.

Концерт на формация Светоглас

Интересът към личността на Яворов, както и към детайлите от неговия живот никога не е спадал – отбелязва Иво Милтенов, главен уредник на къщата-музей на поета в София в интервю на Дарина Григорова от колекцията на Радио България. Да си припомним „Яворов е в душите на всички търсещи“.


За личността на Пейо Яворов, за неговата поезия и превръщането й в музика разказваме и в предаването ни „България днес“

Снимки: Къща-музей "Пейо К. Яворов" и Община Чирпан

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елина Кешишева с изложба за силата на оцелелите от домашно насилие българки

Над 20 жени са убити от своя партньор или друг близък до тях мъж в България през миналата година, а регистрираните случаи на домашно насилие за 2023 година са близо 1400. Според сайта "Спасена" за първите шест месеца на 2024 г. най-малко десет са..

публикувано на 04.07.24 в 11:05

Късносредновековно българско облекло и въоръжение показват в крепостта "Баба Вида"

"Късносредновековно българско облекло и въоръжение" - така се нарича новата постоянна експозиция в крепостта "Баба Вида" във Видин. Тя запознава посетителите с облеклата, въоръжението и снаряжението от Късното средновековие по българските земи - от..

публикувано на 04.07.24 в 08:10

Фолклорният състав "Родина" ще представя България на фестивал на ЕС в Отава

Българският фолклорен състав "Родина" с ръководител Райна Стаматова ще представя страната ни на ежегодния Културен фестивал на ЕС, който ще се проведе в парка "Лансдаун" в Отава на 13 юли 2024 г. Това съобщиха от Министерство на външните работи...

публикувано на 03.07.24 в 20:15