Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитите на левицата за съставяне на правителство се провалиха

Снимка: БГНЕС

На лидерската среща в парламента между БСП, ГЕРБ, ДПС и "Български възход" не се постигна съгласие. "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Възраждане" отказаха да присъстват. 

В началото на срещата, Корнелия Нинова открои четири важни въпроса – законите по Плана за възстановяване, за бюджета за 2023 г., влизането ни в Шенген и съдебната реформа. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов подчерта, че няма пречки и червени линии за съставянето на правителство, но решението на ГЕРБ да не подкрепя мандат на БСП не може да бъде нарушено. Въпреки това, той обеща да разговаря с колегите си за промяна на това решение, защото резултатите от следващите избори не могат да бъдат по-различни, а и БСП се е променила. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ изтъкна, че се върви към поредните ненужни предсрочни избори, заради липсата на диалог между партиите в парламента. От своя страна Стефан Янев, председател на „Български възход“ коментира, че лидерската среща е била важна, но закъсняла.

След разговорите между отзовалите се на поканата на БСП парламентарни сили, лидерът на левицата Корнелия Нинова изтъкна, че предсрочните избори са неизбежни.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 4 октомври 2024 г.

В „България днес“ на 4 октомври разказваме за конфликта в Близкия Изток през погледа на българката Весела Райчинова, която живее в близост до епицентъра. В петък е и традиционната ни рубрика „По съседски“ с обобщение на по-важните новини от района на..

публикувано на 04.10.24 в 19:00

Половин век се "точи" строителството на магистрала "Хемус"

На 4 октомври 1974 г. започва строителството на автомагистрала "Хемус" от София до Варна. Първа копка на северната транспортна ос на страната прави председателят на Държавния съвет и лидер на БКП Тодор Живков край с. Яна. Това е и ден първи от..

публикувано на 04.10.24 в 13:18
есен

В края на седмицата идват дъждове, има жълт код за силен вятър в 4 области

В петък , 4 октомври, минималните температури ще са между 10 и 15°, в София 13°. Максималните ще достигат от 26 до 31°, в столицата ще е 28°. През деня в Централна и Източна България ще е слънчево. На запад облачността ще се увеличава и след обяд..

публикувано на 03.10.24 в 19:45