Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Синдикатите плашат със стачни действия заради ниските заплати

Димитър Манолов и Пламен Димитров
Снимка: БГНЕС – архив

КНСБ и КТ "Подкрепа" настояват за ръст на доходите, който да компенсира прогнозната инфлация за годината, но не по-нисък от 15%, обявиха на съвместна пресконференция Пламен Димитров и Димитър Манолов, лидери на двата синдиката. По думите им, минималната работна заплата трябва да стане 850 лв. (435 евро) още от 1 юни, а не от 2024 г., както реши парламентът. От началото на следващата година пък най-ниският доход е наложително да се покачи на 1000 лв. (512 евро). 

Синдикатите настояват също да бъде въведен необлагаем минимум, равен на МРЗ, за да се стимулира потреблението и да се намали неравенството. Лидерът на КНСБ Пламен Димитров каза, че нагласата за протестни действия рязко се повишава – увеличение на заплатите искат служителите в столичния градски транспорт, в пощите, във ВиК сектора. “Няма и не можем да се въздържаме от такива действия”, категоричен беше той.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10