Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Големият ни алпинист Боян Петров щеше да навърши 50 години

Снимка: личен архив

На този ден през 1973 г. в София е роден големият ни алпинист Боян Петров и днес щеше да празнува своя петдесети рожден ден. Той става първият в света инсулинозависим алпинист, покорил 10 осемхилядника. И винаги се изкачваше без кислород и помощта на шерпи. През пролетта на 2018 г. на път за 8-хилядника Шиша Пангма Боян Петров остана завинаги в прегръдката на планината.

"Осемхилядниците за мен са Космосът. Като си се качил толкова нависоко, около теб е целият свят. Чувството е да бъдеш над всичко. Като се върнеш в София всички проблеми ти се струват мънички, нищожни в сравнение с това, което си преодолял. Така че алпинизмът ти помага да се справяш с всички житейски проблеми", беше споделил Боян на въпрос за това, каква е тръпката да стигнеш до върха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

57% от водата за водоснабдяване в България са загуби

През 2022 г. 2.78% от населението в България е било на режим на водоснабдяване поради недостиг на вода (засушаване), предимно сезонен. Най-засегнати са областите Ловеч (24.9%), Търговище (19.0%), Благоевград (14.8%) и Перник (12.9%), показват данните на..

публикувано на 23.08.24 в 18:03

Почитаме паметта на жертвите на тоталитарните режими

Днес отбелязваме Деня на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и други тоталитарни режими и за почитане на жертвите им.  Премиерът Димитър Главчев , който положи цветя пред Мемориала на жертвите на комунизма,..

публикувано на 23.08.24 в 13:45

Пленерът "Погановски манастир" събира в Цариброд творци от пет страни

Международният художествен пленер "Погановски манастир" ще бъде открит тази вечер в галерия "Методи Мета Петров" в Цариброд, съобщи мултимедийният портал на български и на сръбски език ФАР. Посетителите ще могат да видят творби от миналогодишния пленер,..

публикувано на 23.08.24 в 13:06