Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седем страни от Балканите разговаряха в София за бъдещето на земеделието в региона

Снимка: БГНЕС/МЗ

В рамките на Балканска среща, посветена на земеделието, представители на седем държави от региона обсъдиха трудностите пред продоволствието във времена на кризи. Събитието, което се провежда днес и утре в София е организирано от българското аграрно министерство. В него участват делегации от Румъния, Гърция, Хърватия, Черна гора, Косово и Словения.

Пред участниците във форума, земеделският министър Явор Гечев подчерта, че селското стопанство е изключително важен сектор в икономиката, в световен мащаб, и стратегическото му значение непрекъснато нараства. Затова, според мин. Гечев, е нужна трансформация, чрез пълноценното използване на науката.

По време на дискусиите, освен актуалните теми, бяха коментирани и начините за справяне с инфлационните процеси, както и достъпът до суровините и транспортните коридори.

Всички делегати бяха единодушни, че е необходимо да се работи на регионално ниво за насърчаване на местното производство и късите вериги на доставки между държавите от Балканите.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова.

Няма информация за пострадали българи след ескалацията на напрежението в Близкия изток

Външното ни министерство е в постоянен контакт с посолствата ни в Бейрут, Тел Авив и Техеран. Дипломатическите ни мисии в Ливан, Израел и Иран продължават да работят. Няма информация за пострадали българи след ескалацията на напрежението в..

публикувано на 02.10.24 в 15:35
Служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков и заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова на брифинг в сградата на Министерски съвет днес, 2 октомври 2024 г.

Мерки на държавните институции след ескалацията в Близкия изток

Категорично осъждаме продължаващите ракетни удари на Иран срещу Израел, подкрепяме регионалната стабилност и сигурността на държавата Израел, се казва в позиция на Министерството на външните работи, качена в мрежата "Екс".  Заради напрежението..

публикувано на 02.10.24 в 13:17

Предстоят ни два слънчеви дни

В сряда , 2 октомври, минималните температури ще са между 2 и 12°, в София 5°. Максималните ще са от 19 до 24°, в столицата ще е 21°. Във високите полета на Западна България сутринта има условия за слана. През деня ще е слънчево. Вятърът ще е..

публикувано на 01.10.24 в 19:55