Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго проведоха лектория и дискусия за спасяването на българските евреи

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков, проф. Самуил Рафетов и участници в дискусията
Снимка: Ген. консулство на България в Чикаго

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков и професор Самуил Рефетов бяха гост-лектори на дискусията “Светлина сред мрака” по случай 80-та годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война. Срещата беше организирана от Американския еврейски комитет.

„Генералното консулство в Чикаго е предвидило богата програма от изложби, лекции и дискусии, за да запознае американската общественост с малко известния урок по човечност, че България е единствената страна в континентална Европа, където всички нейни еврейски граждани са спасени. Изразихме признателност и към българските дипломатически и консулски представителства, издали над 15 000 транзитни визи, с които евреи от Централна и Източна Европа са били спасени“, допълва генералният консул за БТА. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05