Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 юли 2024 г. е възможна дата за влизане на България в еврозоната

Снимка: pixabay

Ако България не влезе бързо в еврозоната, рискува да остане дълго в "чакалнята за еврото", каза пред БНР служебният финансов министър Росица Велкова. Като възможна дата за приемане на общата валута тя посочи 1 юли 2024 г. Очаква се през лятото инфлацията в страната да се успокои и подобно на Хърватия за България да бъде направен компромис по този показател. Всичко зависи от това дали бъдещият 49 парламент ще приеме промените в законите за Българската народна банка, Търговския и Застрахователния кодекс.

Не са утешителни очакванията бюджетът за 2023 г. да е с дефицит от 6% при изискване за до 3 на сто, каза Велкова и подчерта, че преди евентуален референдум за еврото трябва да има широка разяснителна кампания.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Югозападно горско стопанство

Мълния разпали нов пожар в българската част на планината Славянка

Нов пожар е възникнал в късната вечер на 19 август в планината Славянка, близо до българо-гръцката граница. Пламъците са тръгнали под Царев връх. Според Югозападното горско стопанство в Благоевград вероятната причина е паднала мълния. Огънят е обхванал..

публикувано на 20.08.24 в 10:07
Тимчо Муцунски / Иван Кондов

Скопие иска отстъпки за вписването на българите в македонската Конституция

Отложеното действие на конституционните промени е ключово за нас, заяви македонският външен министър Тимчо Муцунски пред скопската телевизия "Сител". Той защити позицията на своето правителство, че българите трябва да бъдат вписани като малцинство в..

публикувано на 20.08.24 в 09:49
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил поздрави киевския митрополит от Московската патриаршия

Българският патриарх Даниил изпрати писмо до Киевския и на цяла Украйна митрополит Онуфрий, съобщи Българската патриаршия. В посланието пише: "Ваше Блаженство, на днешната дата точно преди 10 години бе извършено Вашето тържествено въдворяване за..

публикувано на 20.08.24 в 09:47