Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Два пъти повече чужденци избират българските университети

Снимка: БГНЕС

Двойно – от 4% на 8%, се е увеличил броят на чужденците, които учат висше образование в България през 2022 г. спрямо 2013 г. Това показват данни от Националната карта на висшето образование в България. Страната ни е първенец в ЕС по дял на чуждестранните студенти по медицински специалности, а именно 58%, предаде репортерът на БНР Андрей Борисов. 

Други предпочитани от чужденците специалности са стоматологията, ветеринарната медицина, музикално и танцово изкуство, корабоплаване и авиация. Най-много са младежите от Италия, Индия, Великобритания, Гърция, Япония, САЩ. В България ги привличат високото качество на преподаване и ниските цени. Таксите за студенти от ЕС са от 300 до 1900 евро на година, а от трети страни – от 1800 до 4000 евро. 

Трудности срещат студентите от трети страни, те са свързани главно с процеса на издаването на визата, който понякога продължава до 4 месеца и студентите се отказват. Затова от Националното представителство на студентските съвети в България призовават управляващите за намаляване на административните тежести.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15
Есенно море, ноември

Слънцето ще се покаже в четвъртък, но ще е хладно

През нощта  от запад на изток преваляванията от дъжд ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. В четвъртък , 11 септември, в Западна и Централна България ще бъде слънчево. В сутрешните часове в котловините видимостта ще е временно..

публикувано на 11.09.24 в 19:45