Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Чанове и хлопки огласят Широка лъка на кукерския събор „Песпонеделник“

Снимка: Радостина Чернокова

Традиционният кукерски събор „Песпонеделник“ се завръща в Широка лъка след двегодишна пауза заради епидемията от коронавирус. В него шест състава от различни фолклорни области под звуците на чанове и хлопки ще разиграят обред за прогонване на злото.

Песяците представляват кукери, които ходят от къща на къща, за да донесат здраве и берекет. След като обходят домовете, те се отправят към селския площад, където представят венчален обред на невестата и старейшината, раждане, оран и засяване. Вярва се, че ако те прескочи песяк, ще ти върви през цялата година.

„Песпонеделник“ се провежда в първата неделя на март. Очаква се хиляди наши и чуждестранни туристи днес да присъстват на събора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Коледни приказки от стъкло или как се възражда една позабравена традиция

Всяка една от тях носи топлина и вдъхва емоция, защото е правена на ръка и е единствена и неповторима. А сребристите ѝ отблясъци ни връщат в детството, когато зимите бяха сурови и снежнобели, а коледните играчки – от тънко като хартия стъкло . В..

публикувано на 18.12.24 в 10:05
Снимка: Атанаска Иванова, читалище

От динен маджун до Дервишовден – кои са най-новите "Живи човешки съкровища" на България

Осем автентични български традиции и предавани през поколения умения от различни краища на страната бяха вписани в Националната представителна листа на нематериалното ни културно наследство и така станаха част от "Живите човешки съкровища" на..

публикувано на 11.12.24 в 06:15
Снимка: читалище „Искра 1898“ - Борово

Тайните на бялата халва и как един десерт съхранява стари нашенски обичаи

Халвата, това сладко изкушение с ориенталски привкус, е добре дошло на нашата трапеза, особено по празници. Съдейки по описания на западни пътешественици, халвата е била разпространен десерт по българските земи още през XVI век . Нашенската й..

публикувано на 26.11.24 в 10:30