Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петиция събира подкрепа за българската радиопрограма в Австралия

Фили Ладжман
Снимка: личен архив

Радио-телевизионната платформа SBS в Австралия планира спиране на излъчването на шест програми, сред които е и българската. Затова българите в страната събират петиция за запазването на програмата. Над 460 души са се подписали вече, обяви пред БТА Фили Ладжман, която е водеща на програмата и главен продуцент от 30 години.

Радио SBS предава на над 63 езика, за да обслужва общностите в страната. Българската програма е с 45-годишна история. На всеки 5 години радиото прави преглед на ефирните програми, за да оцени, кои общности имат приоритет. Според официалното преброяване говорещите български в Австралия са 2800 души, коментира Ладжман. Етническата общност в страната трябва да е поне от 25 000 души, за да има право на 1 час ефир в SBS. Българското радиопредаване на SBS е в петък от 19 до 20 часа. Подписката може да бъде подкрепена ТУК.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици в Рим съживяват паметта за първото българско училище в Чипровци, създадено през 1624 г.

Едно необичайно откриване на новата учебна година направиха учениците и учителите от българско училище "Асен и Илия Пейкови" в Рим и Флоренция.  На събитието присъстваха посланикът на България в Италия Н.Пр. Костадин Коджабашев, както и Монсеньор..

публикувано на 16.09.24 в 15:05

В Прага отваря врати българското средно училище "Д-р Петър Берон"

Българското средно училище "Д-р Петър Берон" в Прага тържествено открива днес новата учебна 2024/2025 година. Това е единственото българско държавно училище на територията на Чешката Република. През 1947 г. България и Чехословакия подписват договор, в..

публикувано на 16.09.24 в 06:10
Църквата „Свети Стефан“ - средището на българщината в истанбулския квартал „Фенер“

Подготвят 4-дневна екскурзия в България за българчета от Турция

В рамките на посещението си в Истанбул за участие в туристическия форум „България – открий и сподели“ министърът на туризма Евтим Милошев се срещна с Димитри Йотеф, председател на Фондацията на православните църкви на българската екзархия в Истанбул и с..

публикувано на 15.09.24 в 14:29