Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музеят на хумора и сатирата в Габрово празнува 51-вата си годишнина

Снимка: humorhouse.bg

Отново е 1 април - Международният ден на шегата, и по този повод Музеят на хумора и сатирата в Габрово отваря широко врати, за да отпразнува рождения си ден, заедно със стотиците гости и почитатели на смешното и забавното. Габрово неслучайно е наречен „българската столица на хумора”, където всяка година през месец май се провежда и Международният фестивал на хумора и сатирата, който води началото си от самобитната габровска „Олелийня“ и маскените балове от началото на XX в.

Специално за празника на хумора на 1 април, организаторите от Музея в Габрово обещават всеки от гостите да се докосне до истинска габровска щедрост, в която обаче мнозина се съмняват. От 10 часа шаржове на живо ще правят трима наши изявени художници Ивайло Цветков, Ирина Китанова и Валентин Георгиев. Карикатуристите ще радват гостите на Музея на хумора и след 16 часа, когато рисуването ще продължи с пълна сила.

Сред най-разпознаваемите майстори на карикатури безспорно е Ивайло Цветков, носител на над 130 международни и български награди за сатирично творчество, а през 2022 г. той беше отличен със "Златен Езоп", наградата за "Карикатура" в 25-тото Габровско биенале. Карикатурите му могат да се видят често на страниците на известни печатни издания, като светкавична реакция на политическите събития у нас и по света.

На празника в Габрово е отделено специално внимание и на децата, които искрено се смеят на първоаприлските шеги и закачки. За тях в Музея отворя врати ателие "Неочаквни портрети" с Анна Оклева и "Пъстроцветна работилница" с Калина Бакалова. В Музея на хумора, отскоро работи и голям магазин, където могат да бъдат закупени хумористични сувенири, сред които е и книжката с габровски хумор, в която откриваме следния анекдот:
В ресторанта
Габровецът:
- Келнер, под масата паднаха десет стотинки. Ако ги намериш, дай ми ги. Ако не ги намериш – задръж ги за бакшиш.

Съставил: Гергана Манчева


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Росица Матева

Парламентарна партия с двама председатели засипва ЦИК с жалби в навечерието на изборите

В Централната избирателна комисия постъпват много повече жалби в сравнение с предходни избори от представляващи парламентарно представена партия с двама председатели, каза пред БНР говорителят на институцията Росица Матева. Двете крила на формацията..

публикувано на 06.10.24 в 11:16

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35

Заети в градския транспорт излизат на протест срещу столичния кмет заради невъведена бонусна система

Федерацията на транспортните работници към КТ “Подкрепа” организира протест срещу столичния кмет Васил Терзиев заради неспазено споразумение за сътрудничество от февруари т.г. В документа е записано, че през настоящата година трябва да се въведе..

публикувано на 06.10.24 в 09:40