Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Избори 2023

Сибила Стоянова за живота в Брюксел и смисъла да гласуваш

В белгийската столица има много българи, които методично и постоянно гласуват, защото са политически ангажирани с бъдещето на родината си, казва юристката в Европейският парламент

Снимка: личен архив

15 са откритите изборни секции в Кралство Белгия в днешния ден. Броят им се запазва от предходните два вота през 2022 година. Подадените предварително заявления за гласуване са 308. Колко са българите в Белгия трудно може да се каже, но по статистически данни, изнесени от МВнР, към 2021 г. официално регистрираните български граждани в Белгия са 43 104. От тях близо 4000 пуснаха своя вот през есента на миналата година.

Сибила Стоянова вече осем години живее в Брюксел и е част от юридическия отдел на Европейския парламент и не пропуска да упражни гражданското си право. По силата на работата си тя е отговорна за оформянето на европейското законодателство, то да бъде разбираемо на всички езици и да има издържана юридическа стойност. Сибила е завършила Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил Философ“, право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а магистърската си степен получава в Германия, където, признава, е останало и сърцето й. След присъединяването на България към Европейския съюз и спечелен конкурс българката започнала работа в европейската администрация и със семейството си се преместила в Брюксел. Трудно и е да говори за носталгия по родината, защото ежедневно е свързана с България посредством новинарския поток, приятели и близки в родината. „Аз често се и прибирам в България, така че съм свързана по много начини със страната“, казва ни тя. Дори двете й деца се възпитават на български език и култура.

„За децата в Брюксел е много интересно, те живеят в много международна среда. Може би за вас ще е любопитно да знаете, че в Брюксел има международно училище, т.нар. Европейско училище, което разполага със секции на всички езици и на децата се дава възможност да учат, наред със всички други образователни предмети, и своя роден език. Същевременно имат много общи предмети с деца от други държави и започват да се чувстват като част от едно цяло, една европейска мечта, която тук е реалност“ – казва ни Сибила.

И въпреки, че живее европейската мечта за единство в многообразието, българката категорично не е прекъснала емоционалната си и гражданска връзка с България и днес ще гласува.


„Да ви кажа честно, аз се интересувам от политическия живот в България и на моето ниво, като гражданин с позиция се опитвам да я изразявам и тук. В Брюксел има група българи, които наистина се чувстват ангажирани и ние от много години не само участваме активно в подготовката на изборите, но и се събираме по различни поводи, каним известни личности от обществения и политически живот на България, организираме им срещи и разговори с българите тук. Същевременно следим и всички инициативи на Европейския парламент. Дали съм смятала, че ще стигнем до поредни предсрочни парламентарни избори? - Отговорът ми е „да“. Имайки предвид мнозинствата в парламента, мисля, че това е някакъв естествен процес, който се надявам вече да свърши и да се излъчи редовно правителство, което да поеме един по-стабилен курс на управление на държавата.“

За пети път днес Сибила Стоянова е част от изборна секция в Брюксел. Казва, че не усеща умора у сънародниците ни там от поредните избори.

„В Белгия има различни български общности. В Брюксел има много хора, които работят в европейските институции, в големи компании и те много методично и постоянно гласуват. Използват изборния ден, който при нас се провежда на хубави места в центъра на града, да се видят, да обсъдят своите възгледи. При тези хора забелязвам едно постоянство, едно желание за промяна. Мога да ви кажа, че и резултатите от гласуването тук са почти едни и същи на почти всички избори. Разбира се има и други общности, които живеят в различни белгийски градове, които аз не познавам добре и там нещата изглеждат по различен начин. Но като цяло броят на гласуващите българи в Белгия е постоянен.“

От тази събота учениците в Белгия са във великденска ваканция, която продължава цяла седмица и според Сибила това може да се отрази на избирателната активност в кралството, но като цяло интерес и желание за гласуване има.


„Това което искам е България да се държи като пълноправен член на ЕС, какъвто е. С приятели коментираме, че имаме усещането, че живеем в една „разкрачена“ България между някакви схващания, вярвания и митове вътре в страната и това, което реално се случва тук, на европейската сцена. И ако говоря в лично качество, за мен е важно да се сформира едно стабилно редовно проевропейско правителство, което да си влезе в ролята и да започне осъществяването на реформите, които са важни за нашата страна с оглед получаването на средства. Трябва да започне една рутинна работа, която да доведе до резултати. За мен тези политически кризи са деструктивни и всъщност обслужват интереси, които ние вече трябва да загърбим и да вървим към нещо по-рационално.“

Смята, че в XXI век, особено в Европа, трудно може да се говори за трайна емиграция, която да откъсва съгражданите ни от България. И в тази връзка избирателен район „Чужбина“ и възможността за мажоритарен вот извън страната е наложителна следваща промяна в изборния закон на България, казва Сибила.

„Важно е българите в чужбина да се асоциират с определени депутати, които избират, за да има някаква мотивация, отчетност и ответна реакция. Ние искаме да знаем кой е човекът, когото сме избрали, къде са отишли тези гласове и съответно да имам обратна връзка и диалог по различни теми. Това наистина е важно за българите извън страната. Те в крайна сметка милеят изключително много за това какво ще се случи с България и каква ще е тя в бъдеще и имат право да бъдат чути. Най-естественото е район „Чужбина“ да се обособи като мандатен избирателен район.“

И днес гласът на народа е на ход. Какво ще каже и дали ще бъде чут, предстои да разберем.

Снимки: личен архив, pixabay
По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Домът на Ася Илкова

Ася Илкова от Сарасота, САЩ: Има много нови българи тук, благодаря за съпричастността

В окото на урагана природата замря за час, казва Ася Илкова, която посрещна опустошителната природна стихия "Милтън" в дома си в Сарасота, където живее от 10 години. "Б яхме помилван и, поне в района, в който живея аз и доколкото се чувам с..

публикувано на 11.10.24 в 14:45
Тампа Бей

Ива Димитрова от Тампа, Флорида: След урагана очаквам затруднено прибиране на евакуираните по домовете

Ураганът "Милтън" удари Флорида в един много чувствителен период, когато жителите на Тампа Бей все още се възстановяваха от предишната разрушителна природна стихия – "Хелийн", каза за Радио България Ива Димитрова. По думите и, няма..

публикувано на 11.10.24 в 13:50

В окото на бурята: Наши сънародници във Флорида от първо лице за урагана "Милтън"

Ураганът "Милтън", който достигна в четвъртък Западното крайбрежие на САЩ не предизвика очаквания катастрофален воден прилив. Въпреки това нанесените щети са огромни. До момента властите съобщават за 10 човешки жертви, но броят им се..

публикувано на 11.10.24 в 12:10