Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната в Украйна

ЕС преговаря с Китай за войната в Украйна

Мао Нин, говорител на китайското МВнР
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В ЕС се обсъжда литовското предложение за въвеждане на санкции срещу руската ядрена енергетика с 2-годишна дерогация за страните членки, които все още имат действащи договори с "Росатом", съобщи REUTERS.

Пекин е готов да обсъди намирането на политическо решение на конфликта в Украйна, заяви говорителката на китайското външно министерство Мао Нин. Изявлението беше направено преди пристигането на 5 април в Пекин на френския президент Еманюел Макрон и ръководителя на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Преди това Макрон разговаря по телефона с президента на САЩ Джо Байдън. Те са договорили "да ангажират Китай да ускори края на войната в Украйна и да участва в изграждането на устойчив мир в региона", съобщи Елисейският дворец.

Отношението ни към Китай ще зависи от това, каква в крайна сметка позиция ще заеме Пекин за войната в Украйна, заяви на пресконференция еврокомисарят по външната поритика Жозеп Борел. "Съществува ясно очакване, че постоянният член на Съвета за сигурност на ООН ще защити международния ред, основан на правото. Китай има моралното задължение да съдейства за справедлив мир. Те не може да застанат на страната на агресора", каза Борел. Той подчерта като "ироничен" факт, това че Русия разполага ядрени оръжия в Беларус само няколко дни след като китайският лидер Си Цзинпин разговаря в Москва за нуждата от отказа от разполагането на ядрени оръжия в чужбина.

Президентът на Беларус Александър Лукашенко пристига на двудневно посещение в Москва за разговори с руския си колега Владимир Путин, съобщиха от Кремъл. Преди това Лукашенко заяви, че е провел много сериозен разговор с шефа на руското разузнаване Сергей Наришкин, който го е информирал за сериозните заплахи срещу Беларус, съобщи държавната агенция "Белта".

Кремъл се опитва да използва ядрените заплахи, за да накара Западa да прекрати своята военна помощ за Киев преди очакваното украинско контранастъпление, твърди анализ на базирания в САЩ Институт за изследване на войната – ISW. В института смятат, че руската армия в момента няма възможност за пълномащабно настъпление в Украйна и Путин е съсредоточил своето внимание над укрепването и отбраната на вече завоюваните територии в Украйна. 

Президентът на Украйна Володимир Зеленски ще посети Полша на 5 април. Посещението ще се състои по покана на президента на Полша Анджей Дуда.

По публикацията работи: Иван Петров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35