Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обновяват паметника на Христо Ботев в Кишинев

Снимка: Научно дружество на българистите в Молдова (НДБ)

В молдовската столица Кишинев започна ремонт на паметника на българския поет и революционер Христо Ботев. Според инициаторите на обновяването - Научно дружество на българистите в Молдова, освен реставрация на самия паметник, ще се облагороди и прилежаща територия около мемориала.

Проектът е подкрепен от българското Министерство на външните работи по програма "Българската помощ за развитие". Общата стойност на проекта е близо 19 000 евро, като 16 500 евро осигурява България.

Паметникът на Христо Ботев е вторият най-значим български монумент в Молдова след паметника "Шипка". Не е ремонтиран от издигането му преди 46 години. Срокът за завършване е 2 юни 2023 г.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Йерусалим, 1 октомври 2024 г.

Пред еврейската нова година Рош Хашана българите в Израел са спокойни

Българският евреин Давид Леви, който преживя ракетната атака на Иран срещу Израел в бомбоубежище, съобщи за БНР, че обстановката в страната се е успокоила с отварянето на въздушното пространство. Това е знак, че атаката е преминала, посочи..

публикувано на 02.10.24 в 10:56

Когато пушката се превръща във флейта – Константин Златев и изкуството с послание за мир

Преди 27 години несигурността, в която се намира страната ни, но и страстта към катеренето, кара сънародника ни Константин Златев да нарами своята раница и с около 3000 долара да поеме към една мечта – да изкачи някой от скалните върхове в..

публикувано на 02.10.24 в 10:10
Камелия Нейкова

Над 30 000 българи са заявили желание да гласуват в чужбина

В Централна избирателна комисия (ЦИК) са получени 30 688 заявления за гласуване в чужбина. Те са по-малко от тези за изборите на 9 юни, каза председателят на комисията Камелия Нейкова пред bTV. Всеки, който има право да гласува и се намира в..

публикувано на 02.10.24 в 09:38