Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново ще посрещне Великден пред Патриаршията на Царевец

Снимка: Община Велико Търново

Стотици миряни - жители и гости на старата българска столица Велико Търново ще се съберат в сърцето на историческия хълм Царевец и под открито небе ще посрещнат благодатния огън на фона на тържествения звън на всички камбани в града.

На върха на Царевец, ще се състои и Пасхалното богослужение – така, както е било по времето на Второто българско царство, съобщи местната управа. А след настъпването на Възкресение и изнасянето на Благодатния огън, ще започне и традиционното шествие с факли – от крепостта до катедралния храм „Рождество на Пресвета Богородица“. Именно там, във великденската нощ ще бъде отслужена Възкресната Света литургия. А пред крепостта „Царевец“ и пред църквата "Възкресение Христово" ще бъдат раздавани осветени яйца и козунак.

На самия Великден ще има специална празнична програма, анимации в парк „Марно поле“ и концерт на фолклорен ансамбъл „Искра“, пред сградата на общината. Вечерта на същата открита сцена ще започне празничен концерт на DEEP ZONE Project – ремикс на златните български хитове със съвременно звучене и парти на открито с DJ Диан Соло. Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов-звук и светлина“ ще е с начален час 21:00 ч., пред крепостта „Царевец“.

Организатори на празничната програма са Община Велико Търново, Регионалният исторически музей и Великотърновската Света митрополия.

Вижте още:

Съставил : Венета Николова


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35