Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Тараклия почетоха паметта на Георги Раковски

Снимка: БТА

В Тараклия  отбелязаха 202 години от рождението на българския революционер Георги Раковски. Пред паметника му в градинката на Тараклийския университет се събраха студенти и преподаватели на учебното заведение, представители на администрацията на район Тараклия, начело с председателя Иван Паслар, предаде БТА.

„През 1861 година революционерът изготвя важен документ - „План за освобождението на България”, който дава началото на една идея, която по-късно ще бъде доразвита от личности като Любен Каравелов и Васил Левски. За участието в Браилския бунт Раковски е осъден на смърт“, припомни делото на родения на 14 април 1821 г. в Котел революционер водещият на събитието Витали Иванов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Райна Манджукова

"Сърцето на другата България" – документален филм за една малка агенция с голяма мисия

През есента на 1 9 92 година ,  с постановление  на М инистерския съвет в България е учред ена А генция за българите в чужбина , която да координира държавната политика спрямо сънародниците ни по света . Първият председател,..

публикувано на 11.09.24 в 15:30
Лисабонски университет

Курсове по български език предлага Лисабонският университет

Лисабонският университет предлага курсове по български език, отворени и за външни желаещи да изучават езика. Това съобщи Посолството на България в Португалия. Занятията започват на 19 септември 2024 година и продължават до май 2025 година. Те са..

публикувано на 11.09.24 в 15:06

Българите в Тараклия обсъждат евроинтеграцията на Молдова

Дискусия  "Европа – това сме ние, ние – това е Европа" ще се проведе днес от 16.00 ч. в ресторант "Варна" в молдовския град Тараклия. Организатор на събитието е Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ) с подкрепата на..

публикувано на 10.09.24 в 08:05