Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цъфна срещащото се само в Странджа Търилово великденче

Снимка: Facebook/ ПП „Странджа”

Срещащото се само по варовити скалисти места в западните части на Природния парк "Странджа" Търилово великденче (Veronica turrilliana Stoj. et Stef.) цъфна в дните преди Великден, предаде БНР Бургас.

Странджанският ендемит с лилаво-сини цветове със светложълт пръстен в средата е открит за науката от българските ботаници Н. Стоянов и Б. Стефанов през 1923 г. и е наречен на името на английския ботаник Уилям Търил.

Цветето е включено в Червената книга на България и като застрашен в Европа вид в списъците на IUCN (Международен съюз за защита на природата), посочват от Природния парк "Странджа".

По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Атанас Запрянов

Министър Атанас Запрянов е готов да продължи работата си в новия служебен кабинет

Военният министър Атанас Запрянов потвърди пред журналисти, че ще приеме да остане на поста, ако му бъде предложено, и в следващия служебен кабинет. “ Основен дългосрочен приоритет в следващия служебен мандат ще бъде личният състав – ще разработим..

публикувано на 24.08.24 в 15:09
Илияна Йотова

Президентът няма да назначи служебен кабинет с вътрешен министър Калин Стоянов

Димитър Главчев има втора възможност да представи кабинет, който да направи честни и прозрачни избори и да имаме ново правителство след няколко месеца , заяви пред журналисти вицепрезидентът Илияна Йотова, която участва в честванията на Шипка по..

публикувано на 24.08.24 в 13:17