Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Предстои трансформация на летище София

До края на 2025 г. ще бъдат инвестирани 40 млн. лв.

Снимка: Летище София

Предстои пълно обновяване на Терминал 2 на летище София, който ще поеме трафика от близо 70-годишния Терминал 1, съобщиха от столичния аеропорт. Стратегията на трансформацията предвижда доставка на напълно нова система за управление на багажите, както и удвояване на капацитета на гишетата за регистрация за полет, пълно преустройство на зоните за проверка на ръчен багаж и граничен контрол, напълно нова безмитна търговска зона на площ от почти 2000 кв. м., революционно нова концепция за заведения за хранене, монтаж на допълнителни ръкави за качване в самолетите и редица други подобрения. До 2030 г. ще бъде построен и напълно новият Терминал 3, който да предложи удобство и комфорт на пътниците, допълват от летището.

„Обновеното летище ще даде друго лице на града ни и ще отговаря като инфраструктура, инсталации и технологии на съвременните критерии за качество и устойчивост“ – казва арх. Цветан Петров, управител на българската архитектурно-инженерна компания ИПА, която е проектант на реконструкцията. Автори на концептуалния дизайн на терминала са специалистите от френското архитектурно бюро 1PAX с международен опит в проектирането на летища, а консултантите са от EGIS Avia - глобален лидер в дизайна и инженеринга на летища и авиационна инфраструктура.

„Правим важна стъпка напред за трансформацията на Терминал 2. Сградата има потенциал, който ще ни позволи да подобрим удобствата за клиентите ни, но също и да сме по-ефективни в операциите с грижа за природата“ , обяснява Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на летището при подписване на договора с проектанта на реконструкцията.

Вижте още:

Съставил: Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

София – повече млада, отколкото древна в очите на чуждестранните туристи

"Света София" – църквата, от която идва днешното име на българската столица, обикновено остава в сянката на катедралния храм "Александър Невски" . Той се извисява в центъра на едноименния площад и с бялата си фасада, блестящите си златно-зелени..

публикувано на 17.09.24 в 05:45

Спектакълът "Бурята" на Народния театър "Иван Вазов" се представя на фестивал в Тбилиси

Спектакълът "Бурята" с режисьор Робърт Уилсън на Народния театър "Иван Вазов" е представен като "най-важното събитие" на тазгодишното издание на Международния театрален фестивал в Тбилиси, Грузия. Представленията ще бъдат на 17 и 18 септември, съобщават..

публикувано на 17.09.24 в 05:00