Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и още 4 държави се споразумяха за зърното от Украйна

Снимка: REUTERS

България, Унгария, Полша, Румъния и Словакия постигнаха принципно споразумение с ЕК за селскостопанската продукция от Украйна, за вноса на която те наложиха вето до 5 юни. Това съобщи изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис, предаде кореспондентката на БНР в Брюксел Ангелина Пискова. ЕК ще предложи извънредни предпазни мерки за пшеницата, царевицата, рапицата и слънчогледовото семе. Не се уточнява какви точно ще бъдат те. В същото време петте източноевропейски страни ще свалят ветото за внос на други продукти от Украйна. В замяна ще получат европейска подкрепа от 100 млн. евро, като не е ясно как точно ще бъдат разпределени тези средства.

Постоянните представители на страните членки от ЕС вече постигнаха съгласие за удължаване на безмитния внос от Украйна, чийто срок изтича на 5 юни, с още една година.

По данни на консултантската компания УкрАгроКонсалт през 2021-2022 гг. делът на износа на слънчоглед от Украйна на световния пазар достига 45-46%.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Скопие продължават да обсъждат неофициалната визита на Силяновска в София

Българският посланик в Северна Македония Желязко Радуков отказа да приеме протестната нота за липсата на македонското знаме на срещата между президентите на България и Северна Македония, заявиха от македонското външно министерство. Дипломатическото..

публикувано на 17.09.24 в 08:46

Фестивал на изкуствата, в който и публиката е участник, се открива в София

"Аз съм София“ - така се казва новият градски фестивал на изкуствата и емоциите, който ще се проведе от 17 до 23 септември в пространството пред НДК в центъра на българската столица. Той е част от програмата "София празнува 17 септември", посветена на..

публикувано на 17.09.24 в 07:25

София – повече млада, отколкото древна в очите на чуждестранните туристи

"Света София" – църквата, от която идва днешното име на българската столица, обикновено остава в сянката на катедралния храм "Александър Невски" . Той се извисява в центъра на едноименния площад и с бялата си фасада, блестящите си златно-зелени..

публикувано на 17.09.24 в 05:45