Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България продължава предоговарянето на ПВУ

Снимка: БГНЕС

Служебното правителство прави всичко възможно за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост. В това увери вицепремиерът по управление на европейските средства Атанас Пеканов на днешното си изслушване в Народното събрание, инициирано от БСП. Сред целите, които гони правителството, е процесът на предоговаряне да не доведе до загуба на европейски средства по плана. Целта е всички промени да бъдат изпратени неофициално на ЕК до средата на май, след което до средата на юни да се проведат преговорите с Комисията, а до края на юни искането за изменение да бъде представено официално.

„България е в „златната среда“. Получили сме около 25% от средствата по ПВУ. Има много страни, които са получили много по-малко“, коментира Пеканов. Той прогнозира, че възможно най-скоро, след като приемем необходимото законодателство, ще можем да получим второто плащане.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Президентът летя над София и коментира мандата за съставяне на правителство

Очаквам още тези дни да стане ясно ще има ли мнозинство в парламента и подкрепа за мандата, даден на втората по численост парламентарна група. Реакциите на останалите парламентарно представени партии ще бъдат ясен знак за това дали ще има такава подкрепа...

публикувано на 16.07.24 в 13:03

Очаква се въздушна помощ от Чехия и Румъния за гасене на пожарите в България

Задвижили сме механизма за гражданска защита към ЕС. Имаме потвърждение от Чехия, която ще изпрати два хеликоптера. Чакаме потвърждение и от Румъния. Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов, който пристигна в Стара Загора, където продължава борбата..

публикувано на 16.07.24 в 12:52