Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Мадан откриват подземен музей на рудника

4
Мадан
Снимка: Община Мадан

Днес, 12 май, в Мадан официално откриват рудник „Сполука“, като обект за минен туризъм, съобщи общинската администрация. Подземният минен музей „Сполука“ вече ще бъде достъпен за туристически посещения, представяйки историята на рудодобива в региона.

Галериите на рудник „Сполука“ са превърнати в подземен минен музей по проект, финансиран от Програмата за трансгранично сътрудничество “ИНТЕРРЕГ V-A Гърция - България” 2014-2020“. По проекта е извършена също и реконструкция на Кристалната зала „Родопски кристал“ в града.

В продължение на два дни, 12 и 13 май, в миньорски град се организират и Дни на маданския кристал, където ще бъде представена експозиция с колекции от кристали, добити от маданските рудници.

Снимки: evros-smolyan.eu


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Броят на туристите през лятото може да подобри постиженията от предковидните времена

Десет процента повече летовници ще посетят страната ни през тази година спрямо 2023 г., потвърди прогнозата на ресорния служебен министър маркетинг и бизнес консултантът в туризма Константин Занков. Очаква се резултатите да достигнат и дори надминат тези..

публикувано на 25.05.24 в 13:38

Какъв е вкусът на България - кулинарията като част от туристическата ни визитка

Нашенската баница и шопската салата неведнъж са попадали в челните позиции на световни гастрономически класации. Но българската национална кухня далеч не се изчерпва с тези две ястия, нито с вездесъщите по заведенията кюфтета, кебапчета,..

публикувано на 13.05.24 в 11:10

Момчиловци – селото с 30-те параклиса, привлича поклонници от страната и чужбина

Трийсетте параклиса на Момчиловци са сред най-посещаваните туристически забележителности в родопското село по великденските празници. “ Маршрути за поклоннически туризъм водят към параклисите, които закрилят селото ”, казва кметът Сийка Суркова. По..

публикувано на 04.05.24 в 11:47