Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спиращи дъха кадри от България във видеото към "Дилмано, Дилберо"

Снимка: YouTube /George Strezov

Представяме ви поредния пример за претворяване на българския фолклор на съвременен музикален език - композиторът Георги Стрезов е направил своя версия на народната песен “Дилмано, Дилберо”.

Песента се отличава с иновативния подход на Стрезов, но в същото време той е успял да запази автентичността на фолклора, като основните гласове на песента са записани с хор “Ваня Монева”. В аранжимента можем да чуем също кавал (Християн Георгиев) и тамбура (Кирил Георгиев). Ето какво сподели в социалните мрежи за създаването на песента Георги Стрезов:"Сингълът “Дилмано, Дилберо“ е музика, която малко или много ме откъсва от музикалната ми зона на комфорт, но винаги съм искал да я вкарам някак в равноделен размер. Пожелавам си да бъдем по-диалогични един към друг и заедно да запретнем ръкави за подобряването на късчето от Рая, където живеем.”Клипът със спиращи дъха кадри от България е дело на любимеца на Илън Мъск - Владислав Терзийски. Кадрите, заснети от него представляват една "обиколка" на красиви природни и исторически места в България.


По публикацията работи: Марта Рос

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ново сърце (акустична версия)"

В разгара на горещото лято Любо Киров не спира да твори. Скоро след премиерата на албума му "Ново сърце"и появата на негов концерт в платформата HBOMax,  певецът даде старт на своето национално турне ( "Ново турне 2024"). Турнето на  Любо..

публикувано на 16.07.24 в 10:15

"Приятели"

Преди повече от 40 години една песен се превърна в символ на приятелството. Но и днес тя звучи свежо и носи топлината на споделените положителни емоции - смях, радост, щастие... "Приятели" е един от първите хитове на вокалната формация Тоника СВ –..

публикувано на 15.07.24 в 10:15

"Песен моя, обич моя"

Композиторът Йосиф Цанков, творил от началото на 30-те години на ХХ век до 1971 г., неслучайно е наричан Патриарх на българската музика. Оставил е над 500 творби – оперети, танга, шлагери, музика към филми, с които десетилетия наред неминуемо е..

публикувано на 12.07.24 в 10:15