Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представители на българското и албанското МВнР се срещнаха в Тирана

Славена Гергова и Сокол Дедя
Снимка: МВнР

Политически консултации между външните министерства на България и Албания са се провели в Тирана на 16 май, съобщава българското МВнР. По време на разговорите са изтъкнати възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в икономиката, туризма, образованието и науката. Акцент в дискусиите са били темата за европейската интеграция на Западните Балкани и напредъкът на Тирана в този процес. Славена Гергова, генерален директор по европейски въпроси в българското МВнР, е отбелязала последователната подкрепа на страната ни за европейската интеграция на Албания и е посочила, че България е готова и занапред да помага на албанските си партньори със своя опит и практическа експертиза.
В рамките на посещението си в Тирана българската делегация се е срещнала с представители на организациите на българската общност в страната. Обсъдени са въпроси, които гражданите на Албания с българско самосъзнание идентифицират като приоритетни за общността.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Марина Иванова, Париж: Българите тук гласуват информирано и за народни представители, и за евродепутати

Във Френската република са разкрити 15 изборни секции, като сънародниците ни в столицата Париж гласуват в три, разположени в българското посолство. В една от тях първоначалният списък на предварително записалите се да гласуват наброявал едва 10..

публикувано на 09.06.24 в 18:44
Бурса

Мелтун Кадъоглу от Бурса: Гласувах за мир и всички права да се спазват в България

В турския град Бурса живеят много от българските изселници. Мелтун Кадъоглу е един от тях – преди 35 години напуска страната ни, където е завършил Музикална та академия в Пловдив . Бил е диригент на Симфонични оркестри в   Адана и Бурса,..

публикувано на 09.06.24 в 18:10

Висока изборна активност и позитивизъм сред българите в Краков

Две са и тази година откритите изборни секции в Полша – в посолството на България във Варшава и в Краков. По официални данни на българското Министерство на външните работи (МВнР), в Полша пребивават около 4000 български граждани. От седем години..

публикувано на 09.06.24 в 17:10