Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

120 години пристанище Бургас

Морската гара посреща своя юбилей с близо 15% увеличен товарооборот и добри финансови резултати

Снимка: port-burgas.bg

Морският транспорт е гръбнакът на икономиката за една държава, като приблизително 80% от световната търговия се осъществява по море. Затова и сред основните цели на Европейската транспортна политика е да стимулира използването на този вид транспорт, заради неговата екологичност, енергийна ефективност, сигурност и висока товароподемност. На 18 май се навършват точно 120 години от откриването на първото българско съвременно пристанище в Бургас. Четири години по-рано, през 1899 г., е запален белият бургаски фар – първият български пристанищен фар.

Решението за изграждане на пристанище Бургас е взето с указ №7 от 20 декември 1894г. на Княз Фердинанд І, който лично акостира с кораба „Надежда“ на 18 май 1903 година и открива порта.

"Морската гара е символ на модерен Бургас, на развитието на региона, но е и част от личната история на поколения бургазлии! Днес пристанището е визитна картичка на нашия град и заема важно място в икономиката на областта – отбелязва на днешния празник директорът на пристанището Диян Димов. – Дори в най-тежката световна криза за последните десетилетия, причинена от пандемията от Ковид-19, пристанището в морския град не е спирало работа нито за ден и отбелязваме юбилея с близо 15% увеличен товарооборот и добри финансови резултати" – допълва той пред Даниела Костадинова, кореспондент на БНР в Бургас.
Годишнината днес се отбелязва и с валидирането на тематична пощенска марка "120 години пристанище Бургас". Автор на филателното издание е ректорът на националната художествена академия проф. Георги Янков, а "Български пощи" разкриват и временен пощенски пункт, откъдето ще може да се закупи юбилейната марка. Ще бъдат открити и две изложби с фотографии и картини на бургаското пристанище и в галерия "Ателие".

"В програмата е включена изложба от много ценни картини на известни български автори, които са отразявали в творчеството си пристанището, като символ на надеждата и развитието на българската икономика – разказва Диян Димов. – Подбраните картини са предимно на автори, свързани с морската столица на България, където са родени, живели или творили. Сред най-новите художествени придобивки на пристанището, които също ще бъдат изложени, са платна на съвременния американо-френски импресионист Дуайв и на доц. Димо Колибаров, директор на филиала на НХА-Бургас."

Втората изложба е външна и е подредена на Вълнолома. Тя е посветена на строителството, развитието и промените в бургаския порт. Върху 32 пана са показани архивни снимки, запечатали моменти от издаването на Указа на княз Фердинанд за построяването му, откриването, строителството на новите терминали до най-привлекателната му част – Зоната за обществен достъп.

"Тази година е емблематична за морската гара. Само след няколко месеца (10-13 октомври 2023 г) "Пристанище Бургас" ще бъде домакин на 63-та Генерална асамблея на "MedCruise" – Асоциация на средиземноморските круизни пристанища. Това е най-голямата круизна асоциация в Европа, създадена през 1996 г., за да насърчава круизната индустрия в Средиземно море и прилежащите му морета. В нея членуват 22 държави от три различни континента – Африка, Азия и Европа, както и повече от 150 пристанища и 47 асоциирани членове. Нашето домакинство показва, че пристанището ни е с изключително важно значение на световната карта на морската индустрия и Бургас ще се превърне в круизната столица на света през месец октомври. Искам наистина да покажем, че Порт Бургас е интересна и привлекателна дестинация за туристическия бранш. Развитието на пристанището през последните 120-години показва вярната посока, в която се движим“, категоричен е Диян Димов.


А плановете за близкото бъдеще са свързани с изграждането на 900 нови стоянки за лодки и яхти, развитие на "Южнобългарски Морски Образователен Център" за ученици, открит през 2015 година по европейски проект, както и развитие на терминал „Бургас-Изток- 1“, с който ще се достигнат историческите граници на пристанището от неговото създаване през 1903 година.



Съставила: Весела Кръстева

Снимки: БТА, Facebook/nhaburgas, port-burgas.bg

По публикацията работи: Анна Фуцкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В края на работната седмица температурите тръгват нагоре

До полунощ  преваляванията ще спрат и през втората половина на нощта ще преобладава ясно време. В източните райони ще духа слаб северозападен вятър, в останалата част от страната ще е почти тихо. В петък , 5 юли, ще преобладава слънчево време...

публикувано на 04.07.24 в 19:35

България днес - 4 юли 2024 г.

В „България днес“ на 4 юли говорим за това как климатичните промени засягат най-уязвимите групи и за произтичащия от тях риск от бедност за много българи, разговаряме с Естер Вилемс, нидерландска хореографка и преподавателка по български народни танци в..

публикувано на 04.07.24 в 19:00

Лошото време си отива, на юг ще има локални кратки валежи

В четвъртък , 4 юли, над страната ще има разкъсана облачност. След обяд над Рило-Родопската област се очакват краткотрайни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са между 15 и 23°, в София 15°. Максималните ще са от 25 до 30°, в..

публикувано на 03.07.24 в 19:35