Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Механизмът за разследване на главния прокурор приет на първо четене от правната комисия в НС

Стою Стоев, председател на правната комисия в Народното събрание - 18 май 2023
Снимка: БГНЕС

Парламентарната правна комисия прие на първо четене промените, с които се въвежда механизъм за разследване на главния прокурор. Председателят на комисията Стою Стоев заяви, че ще направи всичко възможно текстовете да бъдат разгледани на днешното заседание на Народното събрание.  

Промените предвиждат наказателен съдия от Върховния касационен съд да образува проверка и да води разследвания срещу главния прокурор или негов заместник, когато има достатъчно данни за извършено престъпление. Освен това назначаването и освобождаването на държавния обвинител ще се приема с минимум 13 гласа вместо сегашните 17.  

“Ако този закон беше приет своевременно, нямаше да се стигне до война, каквато наблюдаваме сега”, коментира служебният правосъден министър Крум Зарков.  

Главният прокурор Иван Гешев присъства на заседанието, но запази мълчание. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Преводачката Джорджа Спадони разказва за срещите си с българската литература и възприятието ѝ в Италия

Нова поредица събития "Преводачески далекоглед", организирана от "Къща за литература и превод", ще ни представи срещи с преводачи от български на други езици и техния поглед върху българската литература. Днес от 18 часа българско време на страницата на..

публикувано на 22.08.24 в 06:30

Ще е топло, слънчево, със следобедни заоблачавания и валежи

В четвъртък  ще е слънчево с облачност в следобедните часове предимно в планините. Там и на места в Дунавската равнина и Горно-Тракийската низина ще превали и прегърми. Минималните температури ще са между 16° и 22°, в София 17°. Максималните ще са от..

публикувано на 21.08.24 в 19:05

България днес - 21 август 2024 г.

В „България днес“ на 21 август сме подготвили интересни срещи с трима българи от Източна Албания, с които разговаряме за живота в тази част на Балканите, за съжителството и преплитането на култури, за българските традиции, съхранявани през..

публикувано на 21.08.24 в 19:00