Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Тимишоара: България и Румъния не бива да се разделят за Шенген

Кметът на Тимишоара Доминик Фриц
Снимка: Мартина Ганчева/БТА

Грешка ще бъде, ако България и Румъния бъдат разделени по пътя за Шенген. Това заяви пред БТА кметът на Тимишоара Доминик Фриц. По думите му двете страни отдавна са изпълнили техническите критерии за пространството без граници. “Решението на австрийското правителство България и Румъния да останат отвън е разочарование на всички нива. От години ни казват, че сме готови, но ето че Австрия позволи само на Хърватия да се присъедини. Това подсказва за дисбаланс на силите”, коментира градоначалникът на европейската столица на културата. По думите му Западна Европа все още възприема Източна Европа като някакво допълнение. “Мнозина продължават да издигат стени в съзнанието си”, подчерта Доминик Фриц. Според него Европейският съюз ще оцелее само ако преодолее подобни предразсъдъци. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

50-метров зелник, стари занаяти и музика от Балканите на фестивал в Шишковци

Изложбите "Черги от Краището", "Облеклото в Краището от началото на 20-и век", базар на занаятчийски произведения и селскостопанска продукция, конкурс за най-добра домашна ракия и богата музикална програма влизат в програмата на първия ден на..

публикувано на 13.09.24 в 07:40

Отново дъждове с гръмотевици, но по Черноморието остава слънчево

В петък , 13 септември, ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места в котловините и низините видимостта ще е намалена. Още преди обяд от запад облачността ще започне да се увеличава, а след обяд на много места в Западна България ще..

публикувано на 12.09.24 в 19:45

БНР и БАН ще си сътрудничат за популяризирането на издания за сънародниците ни зад граница

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха Меморандум, на основата на който ще си сътрудничат и осъществяват съвместни инициативи за популяризиране на научните дейности и изследвания на академията. Документът беше..

публикувано на 12.09.24 в 15:38