Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българска делегация на аудиенция при папата

Българската делегация от народни представители положи венец пред бюст-паметника на Капитан Петко войвода в Рим
Снимка: БГНЕС

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Росен Желязков, ще бъде приета на аудиенция от папа Франциск на 24 май т.г., съобщи пресцентърът на парламента. В състава на делегацията са заместник-председателите на Народното събрание Цончо Ганев и Филиз Хюсменова, Десислава Атанасова ГЕРБ-СДС, представители на партийните групи в парламента Атанас Атанасов „ПП-ДБ“, Ирена Анастасова БСП и Тошко Йорданов ИТН. Сред официалните лица са и представители на президентството, изпълнителната власт, Светия Синод на БПЦ и Католическата църква.

Преди аудиенцията председателят на Народното събрание ще проведе разговор "на четири очи" с папата, а по-късно ще се срещне с държавния секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин.

В чест на празника в базиликата „Сан Клементе“ членовете на делегацията ще присъстват на тържествена православна литургия и молебен пред мощите на свети Кирил.

След литургията Росен Желязков ще разговаря и с държавния глава на Суверенния Малтийски орден Джон Дънлап.

Делегацията ще посети и базиликата „Санта Мария Маджоре“, където ще поднесе цветя пред българската плоча, където славянските книги са получили официално признание от Ватикана.  Депутатите ще се поклонят и пред паметника на Иван Вазов.

В програмата на парламентарната делегация е предвидена среща с председателя на Камарата на депутатите на Италия Лоренцо Фонтана.

Народните представители ще присъстват и на приема за празника в българското посолство в Рим и ще поднесат цветя на паметника на Св. св. Кирил и Методий.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59