Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Теодор Ушев представя ретроспективна изложба във френския град Анси

4
Снимка: Facebook/teddy.ushev

Голяма ретроспективна изложба на световноизвестния български аниматор и режисьор Теодор Ушев ще бъде отворена за посетители от днес в средновековния замък в Анси. “Материя на паметта” ще продължи до 2 октомври т.г. и в нея в 18 огромни зали ще бъдат показани над 250 експоната – изследователски рисунки, скици на сценарии, тетрадки, фази на анимация, предмети от личния архив. Освен това от 1 до 7 юни ще се състои лайф пърформанс на твореца.  

Представянето на автора ще бъде подчертано с прожекции на няколко негови филми, което ще позволи на посетителите да наблюдават прехода от неподвижното към движещото се изображение и да разберат артистичния му подход”, казаха от Българския културен институт в Париж.

На голяма стена, поръчана за изложбата, ще бъде излъчена филмовата трилогия “ХХ век”, придружена с илюстрирани книги, плакати и инсталации на Теодор Ушев.

Изложбата е финансирана от канадското и от френското правителство и по-късно ще бъде показана в Монреал. Партньор на събитието е Българският културен институт в Париж. Официалното откриване ще се състои на 8 юни.

Свързани публикации: 



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Светлинен спектакъл обогатява програмата на тридневния музикален фестивал на Бузлуджа

Въздействащ светлинен спектакъл ще обогати изживяването по време на Open Buzludza Festival 2024. От 8 до 11 август пред  паметника, на поляната пред хижа "Бузлуджа" и в гората ще има богата музикална програма с обичани наши и чужди изпълнители...

публикувано на 08.08.24 в 06:55

Златни и сребърни съкровища, открити по българските земи, гостуват в "Двореца" в Балчик

Изложбата "Разкази от злато и сребро" на Националния исторически музей, подготвена за 100-годишния юбилей на Държавен културен институт "Културен център "Двореца" - Балчик /някогашната лятна резиденция на румънската кралица Мария Единбург/, беше..

публикувано на 05.08.24 в 19:29

Варна отново дава сцена на творци в областта на експериментална музика

Програма, изпълнена с прояви надхвърлящи познатия ни стандарт, това обещават организаторите на фестивала RADAR , който се провежда от 2 до 4 август във Варна. Единадесетото по ред издание обещава да бъде пресечна точка на аудио-визуалните изкуства в..

публикувано на 02.08.24 в 10:20