Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Директори на български училища от Европа се събраха в Благоевград

Снимка: Югозападен университет "Неофит Рилски"

Утвърждаването на българистиката в чужбина и преподаването на български фолклор в неделните училища зад граница са на фокус в провеждащия се обучителен семинар в Югозападния университет „Неофит Рилски“. Поканата е била отправена към директорите на български училища в Европа, и сега в Благоевград има участници от Италия, Испания, Кипър, Ирландия, Германия, Гърция, Франция, Австрия, Турция, посочи проф. Магдалена Панайотова, декан на Филологическия факултет на висшето училище пред БНР-Благоевград.

Ние ще представим структурата на ЮЗУ, а самите български неделни училища ще представят своите училища и възможностите за работа на наши студенти. Ще бъде представена и Националната научна програма за развитието и утвърждаването на българистиката в чужбина. Ще има и семинар за преподаването на фолклор, литература, изкуство, история зад граница, в мултиезична среда“, каза още проф. Панайотова.

За първи път Югозападният университет е домакин на подобен обучителен семинар, който се провежда по програма „Еразъм+“ до 10 юни. За гостите е предвидена и богата културна програма, в рамките на която ще посетят живописния град Мелник.

Съставил: Елена Каркаланова


По публикацията работи: Михаил Димитров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българското школо "В. Левски" в Баркинг открива учебната година

На 9 септември отваря врати за новата учебна 2024/2025 година българското школо "Васил Левски" в Баркинг, Великобритания. "Нямаме търпение да напълните класните стаи, за да учим и да се забавляваме заедно", споделиха във Фейсбук дни преди първия..

публикувано на 09.09.24 в 16:51

24 българки от 19 държави са номинирани за "Българка на годината"

За поредна година Изпълнителната агенция за българите в чужбина ще връчи ежегодната награда "Българка на годината – Света Злата Мъгленска 2023" на официална церемония, която ще се проведе през октомври. За престижното отличие са номинирани 24..

публикувано на 09.09.24 в 15:45

Онлайн тренировките на формация "Феникс" от Базел привличат любители на фолклора от няколко държави

Балканската танцова формация "Феникс" кани любителите на народните танци за тренировки през новия си творчески сезон. От четири години те се провеждат онлайн през платформата "Зуум". Участващите в тях са от поне шест страни в Европа. През..

публикувано на 09.09.24 в 13:47