Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велико Търново е домакин на Международен фестивал на възстановките

Фестивал „Средновековен Търновград: Трубадури
Снимка: „Международен Средновековен фестивал“

Крепостта Царевец във Велико Търново се превърна в сцена на събития от Средновековието, в рамките на Международния фестивал на историческите възстановки "Средновековен Търновград" от 8 до 11 юни. Програмата му включва 170 исторически събития, които представят бита, всекидневието, воинските умения и изкуствата от средните векове, а също и концерти, театрални спектакли, модно ревю и демонстрации.

Специалната тема тази година е „Селският цар - възшествието” и е посветена на „смелото сърце“ на средновековна България – Ивайло. Във фестивала участват групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от България, Гърция, Италия, Румъния, Словакия, Сърбия и Турция, които показват какви са били кухнята, занаятите, изкуствата и воинските умения на България, Византия и Европа от XII-XIV век.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца изписват яйца в работилница на Националния етнографски музей

Работилница за писани яйца отваря днес в градинката зад бившия Княжески дворец, съобщиха от Националния етнографски музей към БАН, които са организатори заедно със Столичната община. По време на събитието специалисти от музея ще покажат традиционна..

публикувано на 28.04.24 в 06:30

Празнуваме Лазаровден

На осмия ден преди Великден празнуваме Лазаровден. Това е първият от трите големи християнски празника свързан с чудото на Възкресението, следван от Цветница и от Великден. Празникът се отбелязва всяка година на различна дата, но винаги в събота преди..

публикувано на 27.04.24 в 06:05

Великденска работилница за писани яйца в Пазарджик

Традиционната "Великденска работилница" – демонстрация за писане на яйца, ще се проведе от 23 до 26 април в Етнографската експозиция на Регионалния исторически музей – Пазарджик (ул."Отец Паисий" № 8). Специалистите от етнографския отдел на музея..

публикувано на 23.04.24 в 08:10