Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дъщерите на родения във Варна астрофизик Фриц Цвики уважиха български научен форум

На снимката (от ляво надясно): дъщерите на Фриц Цвики - Франциска и Маргрит Цвики заедно с директора на Варненската обсерватория Свежина Димитрова
Снимка: БТА

Франциска и Маргрит Цвики – дъщери на един от най-големите астрономи и астрофизици на всички времена, са сред гостите на провеждащата се във Варна 16-а годишна конференция на Съюза на астрономите в България. Откривателят на тъмната материя Фриц Цвики е роден преди 125 г. в морската ни столица, където прекарва първите си години, преди да замине да учи в Швейцария. 

По случай годишнината от рождението на астрофизика Народната астрономическа обсерватория в града награди победителите в конкурса за постери, рисунки и видеоклипове.

Пред журналисти Франциска Цвики каза, че за втори път е във Варна и се чувства прекрасно в родния град на баща си. Тя добави, че Фриц Цвики не е искал дъщерите му да се занимават с астрономия, затова тя и сестра ѝ са се насочили към съвсем различни сфери. "В рода ни няма астрономи", допълни внукът на учения Стефан Станев, който е роден и живее в България. 

Конференцията уважиха посланикът на Швейцария у нас Раймунд Фурер, кметът на града Иван Портних и представители на различни институции.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От 2001 г. в България има приета Програма за борба със сушата, но мерките в нея не се спазват

Няма точна статистика какъв ще е броят на изпепелените от пожари горски масиви у нас през това лято. По данни на Европейската информационна система за горски пожари в България се случват около 600 подобни инцидента всяка година. Ежегодно те засягат..

публикувано на 26.08.24 в 10:40

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28
Карлос Насар

Карлос Насар става почетен гражданин на Червен бряг

Олимпийският шампион от Париж и световен рекордьор по вдигане на тежести Карлос Насар днес ще бъде обявен за почетен гражданин на Червен бряг, съобщи кметът на града Атанас Атанасов. Общината ще удостои тежкоатлета и неговия треньор Павел Христов и с..

публикувано на 26.08.24 в 07:00