Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дните на румънската култура в Балчик започват с пъстра изложба

Снимка: dvoreca.com

На 23 юни в каменната зала на "Културен център "Двореца" в Балчик ще бъде открита изложбата "Румънски традиции". Тя поставя началото на Дните на румънската култура, които се провеждат в курортния град в партньорство с най-стария културен център в Румъния "Михай Еминеску". Изложбата може да бъде видяна до 2 юли. 

Картините са визуално пътешествие в румънската традиция, отразяват румънската идентичност чрез пъстротата на народни носи и пейзажи от страната. При откриването актрисата Клаудия Мотя ще изпълни фрагмент от "Кралски монолог", мултимедиен спектакъл, предлагащ безпрецедентно пътуване в живота на някои румънски култови личности като поета Михай Еминеску, поетесата Кармен Силва, Константин Бранкуш, Чела Делавранча. На 1 юли на Открита сцена – Двореца фолклорен ансамбъл "Дорулецул" ще изпълни традиционни румънски танци. Дните на румънската култура са част от фестивалната програма In the Palace – Balchik 23.


По публикацията работи: Иван Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Тракийски мистерии" представя бита, културата и вярванията на древните ни предци

Фестивалът "Тракийски мистерии" за четвърти път ни връща хилядолетия назад по нашите земи с възстановки, в които зрителите не просто се докосват до ритуалите, бита и вярванията на древни племена, но с помощта на художествени похвати стават..

публикувано на 23.08.24 в 09:30

Графити училище във Варна преобръща представите на хората за този тип изкуство

Още от 2019 г. във Варна функционира училище, чиято цел е да пребори стереотипите и представата за графитите като за нещо грозно, мръсно и неразбираемо. Подобно, разбира се, е и отношението към графити-артистите, които, в най-добрия случай, са смятани,..

публикувано на 18.08.24 в 10:15

Режисьорът Еленко Касалийски с филм за дните отвъд предела и живота в българската база на Антарктида

Българската антарктическа база е основана през 1988 година, а от 1993 г. с указ на президента Желю Желев е именувана на Свети Климент Охридски. От тогава до днес в разположената на остров Ливингстън база българските антарктици провеждат множество..

публикувано на 12.08.24 в 12:10