Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почина Анжел Вагенщайн

Снимка: БГНЕС

На 100-годишна възраст почина режисьорът Анжел Вагенщайн, съобщи във Фейсбук Александър Оскар, председател на организацията на евреите в България "Шалом".

Анжел Вагенщайн е роден на 17 октомври 1922 г. в Пловдив в семейство на сефарадски евреи. Прекарва детството си във Франция, където родителите му емигрират по политически причини заради левите си убеждения. След амнистия семейството се завръща в България. Вагенщайн става член на РМС на 16 години. Включва се активно в дейността на антифашистка бойна група. По Закона за защита на държавата е въдворен в „еврейски трудов лагер“ в Македония. Бяга от лагера и става комунистически партизанин. След бойна акция е арестуван и осъден на смърт. Поради непълнолетие присъдата му не е изпълнена.

След 9 септември 1944 г. завършва кинодраматургия в Москва. Автор е на 50 сценария за филми – игрални, документални и анимационни. Филмът по негов сценарий „Звезди“ от 1959 г. на режисьора Конрад Волф - брат на митичния шеф на ЩАЗИ Маркус Волф, е удостоен със Специалната награда на журито на кинофестивала в Кан. Сред най-известните сценарии на Вагенщайн са за филмите „Допълнение към закона за защита на държавата“, „Гоя“, „Звезди в косите, сълзи в очите“, „Борис I“ и „След края на света“.

Преди 1989 г. е член на дисидентския Комитет за защита на Русе. Един от 12-те интелектуалци, поканени на закуска от президента на Франция Франсоа Митеран във френското посолство в България през януари 1989 г. Участник в Кръглата маса от страна на БСП. Народен представител в VII Велико народно събрание от листата на БСП (1990 – 1991).

През 90-те години се отдава на писателска дейност и публикува романите „Петокнижие Исаково“, „Далеч от Толедо“ и „Сбогом, Шанхай“, последните два с международни отличия. Книгите му са преведени на много езици, включително френски, английски, руски, немски, испански и италиански. Носител е на френското звание „Офицер на Ордена за заслуги към нацията“. Романът „Сбогом, Шанхай“ става носител на Наградата за европейска литература Жан Моне (2004).

През 2003 г. Анжел Вагенщайн е удостоен с орден „Стара планина“ първа степен. Отличен е и с Държавна награда „Св. Паисий Хилендарски“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

ПП внася проектозакон за отмяна на определението за нетрадиционна сексуална ориентация

“Продължаваме промяната” ще внесе през следващата седмица проект за промяна на Закона за предучилищното и училищното образование, с който да бъде отменено наскоро приетото определение за нетрадиционна сексуална ориентация. Гласуваните текстове забраняват..

публикувано на 23.08.24 в 08:53
An image from the exhibition

Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната - фотосвидетелства от Украйна

Пет серии фотографии показват ужасите на войната в украинския град Миколаев. Експозицията "Визуалната история на Миколаев: Татуировки на войната" ще бъде представена в рамките на 11-ия фестивал "ФотоФабрика" днес от 19.00 ч. и ще може да бъде разгледана до..

публикувано на 23.08.24 в 06:30

Фестивалът на носията в Жеравна съживява българския дух от старо време

Народни песни и танци събират любителите на българския фолклор на поредното издание на Фестивала на носията в Жеравна. Тази година събитието ще се проведе в дните от 23 до 25 август. "Облекли народни носии и прекрачили век и половина назад, в..

публикувано на 23.08.24 в 06:15