Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Володимир Зеленски вече е на българска земя

| обновено на 06.07.23 в 12:53
Снимка: БГНЕС

Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна на еднодневно посещение у нас, съобщи правителственият пресцентър. Българският правителствен самолет, в който пътува украинският държавен глава, кацна на летище София минути след 12,00 ч.

В Министерския съвет Зеленски ще разговаря с премиера Николай Денков и с външния министър Мария Габриел. Предстоят му срещи и с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта за декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

Предстоят му срещи също с президента Румен Радев, с ръководствата на парламентарните групи, вносители на проекта за декларация в подкрепа на членството на Украйна в НАТО.

"Ще проведа задълбочени разговори с премиера Николай Денков, ще се срещна с президента Румен Радев, правителствени служители, парламентаристи, политици, журналисти. Отбранителна подкрепа, евроатлантическа интеграция на Украйна, среща на НАТО, гаранции за сигурност и прилагане на Формулата на мира", написа украинският президент в Twitter. 

По-късно днес премиерът и външният министър ще бъдат домакини на дискусия с участието на украинския президент, посланици, политици и представители на гражданското общество, която ще бъде предавана на живо на фейсбук страницата на Министерския съвет. 

Визитата на Володимир Зеленски е първата в Югоизточна Европа от началото на войната на Русия в Украйна. От българска страна до момента е осъществено едно официално посещение в нападната държава – на премиера Кирил Петков през април м.г. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Морският курорт "Албена" отпразнува 55-ата си годишнина

Ваканционно селище "Албена" посрещна 55-я си рожден ден с 11 000 туристи, съобщи БТА. Най-много са гостите от Скандинавския полуостров, нараства броят и на французите, чехите и поляците. Българските и румънските туристи са запазили нивото на..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

Краткотрайни валежи разхлаждат в жегите

В понеделник ще преобладава слънчево време. Следобед и до полунощ ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни валежи, придружени с гръмотевици. По-значителни ще бъдат в крайните югоизточни райони...

публикувано на 25.08.24 в 18:30
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил призова вярващите да се молят за Украинската православна църква

Българският патриарх Даниил призова вярващите да се молят за укрепването на застрашената от закриване Украинска православна църква. Той оглави отслужената днес света литургия в храм “Св. Иван Рилски” в Перник. “Нека усърдно се молим..

публикувано на 25.08.24 в 15:52