Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В блока „Хан Аспарух“ край Варна прогнозират, че има 13 млрд. куб. м. газ

Снимка: архив БНР

Френската компания Total и австрийската OMV, които проучват черноморските залежи на газ очакват да намерят 13 млрд. куб. м близо до Варна. Това са заявили двете компании пред парламентарната комисия по енергетика. Новината съобщи във фейсбук председателят на комисията Делян Добрев. Той ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял. Депутатът ще внесе проекторешението през новата седмица.

Добрев, който е и бивш енергиен министър изтъква, че България годишно ползва 2,5 млрд. кубика. Докато очаквания добив на български газ в българската специална икономическа зона в Черно море ще е 5 пъти по-голям и страната ще може да изнася синьо гориво за Европа. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София е домакин на Българо-гръцки бизнес форум

В София днес се провежда Българо-гръцки бизнес форум. Събитието е организирано от БТПП, съвместно с Атинска търговско-промишлена палата, Гръцката федерация на предприятията, Българо-гръцката търговско-промишлена камара и Търговския отдел на..

публикувано на 03.10.24 в 08:05

Изложба в София по случай 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ

Националният исторически музей отбелязва 130-ата годишнина от рождението на цар Борис ІІІ с експозицията "Цар Борис ІІІ. Личност и държавник". Вцентралното фоайе на музея в хронологичен ред са представени значими за българската история..

публикувано на 03.10.24 в 08:00

България и Испания разказват за сътрудничеството си в Антарктида

Семинар на тема "Науката в Антарктида - България и Испания в Антарктида" ще се проведе днес, 3 октомври, в зала "Яйцето" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". От Българския антарктически институт съобщават, че целта на събитието е..

публикувано на 03.10.24 в 06:15