Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

1 000 000 лева повече за българските неделни училища в чужбина

Снимка: архив

Комисията по политиките за българите извън страната прие на първо четене бюджета за българските общности зад граница. Финансовата рамка, внесена от Министерския съвет на 5 юли, предвижда ръст с около 1 000 000 лева за политиките, свързани с българските неделни училища в чужбина, съобщи заместник-министърът на образованието и науката Мариета Георгиева. Общо за родните училища зад граница са заложени 13.6 милиона лева през 2023 година, допълни тя.

Ще продължи и финансирането на Тараклийския държавен университет в Молдова, както и квалификационните и езикови курсове през лятото на педагогически специалисти, които преподават в българските неделни училища, предаде БТА.

Заместник-министърът на културата Виктор Стоянов повдигна въпроса за финансирането на българските културни институти в чужбина. Той посочи, че през годините тези институти са доказали, че могат да провеждат изключително добра културна дипломация. В момента обаче поради липса на финансиране голяма част от тях са със затворени врати.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Картина на българче от Лондон намери дом на остров Света Анастасия

Александър Георгиев е едва 14-годишен, когато участва в първото Международното младежко биенале "Българските следи по света – с палитра, камера и слово" в Рим. Събитието, проведено през 2021/2022 г., преминава с голям успех, а картината..

публикувано на 17.08.24 в 05:05

Ученици от неделни училища в Италия издадоха атлас за св. св. Кирил и Методий

Ученици от три български училища в Италия създадоха първия по рода си атлас за светите братя Кирил и Методий. Проектът се реализира по Националната програма "Неразказните истории на българите" на Министерството на образованието, съобщи пресцентърът на..

публикувано на 16.08.24 в 15:48
Снимка: Фолклорна танцова формация „България“ в Централна Англия

На фестивал в Устър, Англия, играха български народни хора

Танцьорите на Фолклорна танцова формация "България" в Централна Англия от школите в Нотингам, Ковънтри и Стаффорд по покана на Формацията за народни танци в Устър "Нестинари-Детелина" представиха страната ни във фестивала Устър Шоу (Worcester Show) в Устър,..

публикувано на 15.08.24 в 17:14