Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в болница „Чирков“

Снимка: УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“

За първи път в България кардиохирурзи от УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ поставиха нова генерация изкуствено сърце Heart mate III. Устройството е имплантирано на 37-годишен пациент с терминална сърдечна недостатъчност, дължаща се на дилатативна кардиомиопатия. При постъпването му в болницата помпената функция на сърцето е отслабнала драстично, достигайки 10-15%. Състоянието му налага или трансплантация или поставяне на друг вид устройство, което да подпомогне сърцето до намиране на подходящ донор. Операцията е извършена от екипа на проф. Димитър Петков. Пациентът е в добро общо състояние и е вкаран в листата на чакащите за сърдечна трансплантация.

С новата генерация изкуствени сърца пациентите имат по-дълъг период на преживяване, съпоставим почти с този на една сърдечна трансплантация. Така българските пациенти вече ще са равностойни с пациентите от останалите развити държави, в които от години се имплантират такива устройства, посочват от лечебното заведение.

Снимки: УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Съдът допусна до изборите "ДПС - Ново начало" на Делян Пеевски

Върховният административен съд отмени като незаконосъобразен отказа на Централната избирателна комисия да регистрира коалицията "Движение за права и свободи - Ново начало" (едната от двете фракции на ДПС) за участие в парламентарните избори на 27..

обновено на 11.09.24 в 17:22

Въвежда се пълна забрана за продажбата на енергиен прах

От Комисията за защита на потребителите разпоредиха незабавно изтегляне от пазара на два продукта, известни като енергиен сниф, които се вдишват през носа и са алтернатива на енергийните напитки. Продуктите са определени като сериозна заплаха за..

публикувано на 11.09.24 в 15:10

По консумация на хляб България е втора в света

В световната класация България заема второ място в света по консумация на хляб, а Турция е на първо място, съобщава БНТ като цитира турския новинарски сайт "Йенигюн". Според статистиката спомената от изданието, в Турция един човек изяжда близо 200..

публикувано на 11.09.24 в 12:07