Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почитаме делото на църковните просветители - светите Седмочисленици

В деня когато християните почитат паметта на безкористния лечител св. Пантелеймон, се прославя и делото на светите седмочисленици - братята Кирил и Методий, и на учениците им Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. Денят е избран от православната църква, защото на 27 юли 916 г. почива големият просветител и български книжовник, който бил изпратен от цар Борис I за архиепископ на Берат в югозападните предели на средновековните български земи.

В Охрид св. Климент работил усърдно денем и нощем и обучил над 3500 духовници. В житието му пише, че "той, като нов апостол Павел, облагородил непросветения български народ и го извисил духовно, водил го по пътя на спасението". Заради неговия праведен живот скоро след кончината му започнали да го почитат за светец. 

Вижте още:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Защо София е подходящата столица за Всеправославен събор

Преди 26 години, на 30 септември, по инициатива на Българската православна църква (БПЦ), в София е свикан Всеправославен събор, който да спомогне за преодоляването на разкола сред духовенството ни. Тогава, въпреки увещанията на Истанбулския..

публикувано на 30.09.24 в 09:15
На 20 септември екипът на проф. Людмил Вагалински откри статуя в Хераклея Синтика, три дни по-късно откриха и главата на скултурата.

В Хераклея Синтика откриха подова мозайка и главата на римска статуя

Глава на статуя излезе при разкопките в големия канал на античния град Хераклея Синтика. Тя е на откритата преди дни статуя и вече е в музея на Петрич, за да я поемат реставраторите. „Уникално бе това лято“, каза проф. Людмил Вагалински по повод..

публикувано на 23.09.24 в 16:17

85 археолози от цяла Европа се събират в България на конгрес за римските дунавски провинции

От 23 до 28 септември София и Видин ще бъдат домакини на Седмата международна конференция за римските дунавски провинции на тема "Граничен ландшафт по Дунав – Frontier landscapes along the Danube", предаде БНР Видин. Инициативата за дискусията за..

публикувано на 23.09.24 в 07:10