Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Курортът Боровец се превръща в джаз сцена

Снимка: International Jazz Festival „Dr. Emil Iliev“

За втора поредна година в планинския курорт Боровец ще се проведе Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев". Пoради големия интерес, тази година фестивалът ще продължи цели 6 дни – от 4 до 9 август.

Организаторите, начело с д-р Татяна Илиева, са подготвили богата програма с участието на множество музиканти от България и чужбина. Сред основните изпълнители са Роберто Фонсека, Мат Бианко, братя Владигерови, Джаз квартет "Wasserfuhr Brothers", Васил Петров, "Джазаница", Биг Бенд Благоевград със солист Жаклин Таракчи (победителка в "Гласът на България" за 2022 г.), "Зона Це", рок квартет "Калибърти", група "Дърти Пърчис" и др.

"Джазаница" е инструментална формация, създадена от барабаниста и композитор Борислав Петров. В авторската си музика за "Джазаница" той интерпретира български фолклорни елементи с изразните средства на джаза. Чуйте как - в композицията "Ам чи не лъжи", която открива албума "Be-Bop Hop-Trop" от 2022 г.

Текст: Диляна Трачева


По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Костадин Кисьов от Смолян

Звукът на гайдата ще се носи над Илинденските поляни по случай събора в село Гела

Петнайсетчасова програма с автентична родопска музика ще озвучи Илинденските поляни по случай традиционния събор в село Гела от днес до неделя. Очаква се гайдарското надсвирване, алеята на занаятите и конкурсът за най-дълго музициране на..

публикувано на 02.08.24 в 08:05

Биг Бендът на БНР и певците Васил Петров и Валерия Стоянова откриват международния джаз фест в Боровец

От 2 до 7 август ще се проведе третото издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" в Боровец. Музикалният форум вече е традиция в културния календар на планинския ни курорт. Според директора на фестивала д-р Татяна Илиева "Енергията на..

публикувано на 02.08.24 в 06:10

Как Аксаково стана дом на първата момичешка гайдарска група в България

Гайдата е един от най-характерните народни инструменти в българския фолклор. Звукът ѝ е добре познат на Балканите, но може да бъде открит в мелодии и съвременни интерпретации на музиканти от редица държави из Европа, Африка през Австралия и дори..

публикувано на 31.07.24 в 11:45