Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

8 литра бира изпива българинът през най-горещото тримесечие

2
Потреблението на бира в България
Снимка: НСИ

Международният ден на бирата се отбелязва всеки първи петък на август, като началото му е поставено в САЩ през 2007 г. Тази година празникът е на 4 август, съобщава Националният статистически институт. По негови данни потреблението на бира у нас стабилно се покачва през годините - ако през 2015-а средното потребление на човек е било 21,7 л, то през 2022 г. то стига до 24,7 л, като рязък пик е наблюдаван единствено през предпандемичната 2019 г., когато средно на лице са се падали 25 литра бира.
По тримесечия, според данните на НСИ, най-високо е потреблението от юли до септември - 7,8 л на човек, а най-ниско от януари до март - 4,5 л.
У нас първата пивоварна е открита малко преди или около Освобождението от османско владичество, а в нея работи чешки майстор пивовар. Тя се намирала в Русе и носела името на Света Петка.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Новата седмица започва със слънчево време

В понеделник ще бъде предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне до умерен и постепенно ще се ориентира от юг. Максималните температури ще бъдат между 19° и 24°, в София – около 20°. Над планините ще бъде предимно слънчево, но ветровито...

публикувано на 06.10.24 в 18:30

Земеделците в протестна готовност заради неизплатената украинска помощ

Все повече браншови организации в земеделието обявяват протестна готовност по повод неизплатените средства по т.нар. украинска помощ, предназначена да компенсира икономическите загуби заради войната. Към декларациите на зърнопроизводителите,..

публикувано на 06.10.24 в 12:26

Деца чрез своето изкуство събират средства за отделение в ИСУЛ

Патриарх Даниил откри шестата благотворителна кампания “Деца рисуват за деца”, която се провежда в помощ на детското отделение “Уши, нос и гърло” в болница “Царица Йоанна – ИСУЛ”. Тя е организирана от Културно-просветния отдел при Светия Синод на..

публикувано на 06.10.24 в 10:35