Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Международния ден на хуманитарната помощ почитаме хората, които рискуват живота си за другите

Преди 15 години, на 19 август, в багдадския хотел „Канал“, Ирак загиват 22-ма служители на ООН, сред които и върховният комисар на ООН за човешките права Сержу Виейра ди Мелу. Няколко месеца по-късно, с резолюция на Общото събрание на ООН от 11 декември 2008г., трагичната дата е обявена за Световен ден на хуманитарната помощ, в памет на хуманитарните работници. Оттогава денят обединява партньори от цялата хуманитарна система, за да се застъпи за оцеляването, благосъстоянието и достойнството на хората, засегнати от кризи, както и за безопасността и сигурността на хората, които помагат с риск за живота си.

По този повод, в социалната мрежа "Екс" (доскоро "Туитър"), Външното ни министерство изрази солидарността и подкрепата на страната ни за един по-безопасен и справедлив свят. „В Световния ден на хуманитарната помощ отдаваме почит на хуманитарните работници по целия свят, които рискуват живота си, за да помогнат на нуждаещите се, облекчавайки страданието по време на конфликти, бедствия и кризи.", отбелязва в съобщението си МВнР.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Веселин Налбантов

Започнаха да изчезват и бягат азиатски работници от хотелите по Черноморието

"Има канал за прехвърляне на работници в Западна Европа", заяви зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация Веселин Налбантов. От хотелите по българското Черноморие съобщиха, че сезонни работници от Непал и Шри Ланка са..

публикувано на 22.08.24 в 10:43

Оцелявай трудно или как да остарееш достойно с българска пенсия

Българските пенсионери живеят в условия, които не им позволяват да се радват пълноценно на старините си, за разлика от техните връстници в по-развитите държави, смята психиатърът д-р Владимир Симов, който от дълги години практикува професията..

публикувано на 22.08.24 в 09:25
Епископската базилика на Филипопол в Пловдив

Искат Епископската базилика на Филипопол да влезе в списъка на ЮНЕСКО

Епископската базилика на Филипопол е ярък пример как се подпомага развитието на българския културен туризъм, заяви служебният министърът на туризма Евтим Милошев на среща с Нанси Шилър, президент на Фондация "Америка за България".  "Включването на..

публикувано на 22.08.24 в 09:19